Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povećalo

Najčešća je isplata šteta zbog nevraćanja kredita nakon otkaza

ivančić
Arhiva VL-a
11.03.2010.
u 07:40

Cardif osiguranje na tržištu djeluje nešto više od dvije godine, a zasad ima sklopljenje ugovore o suradnji s tri banke. U tijeku su pregovori s još nekim bankama, kartičnom kućom, ali i davateljem mobilne usluge.

Cardif osiguranje dio je francuske grupacije BNP Paribas, na domaćem tržištu djeluje nešto više od dvije godine, a počelo je širenje i na tržišta bivše Jugoslavije. Ta je osiguravajuća kuća na tržištu ponudila drukčiju vrstu osiguranja, za kredite koje klijent ne može vraćati zbog smrti, bolesti ili otkaza.

I dok je potkraj 2007. godine, kada je osiguranje počelo rad, najviše bilo zastupljeno likvidiranih šteta po osnovi smrti ili bolesti, taj se trend od prošle godine znatno promijenio te je 50 posto šteta isplaćeno zbog nemogućnosti otplate zbog otkaza.

Prošli tjedan potpisan je ugovor s Privrednom bankom Zagreb s kojom je počela suradnja za osiguranje nesposobnosti otplate nenamjenskih kredita u toj banci. Otprije Cardif posluje sa Zagrebačkom bankom i Banco Popolare Croatia.

Ana Ivančić, predsjednica uprave Cardif osiguranja, kaže da su u tijeku pregovori s još nekim bankama, no da se isto tako posao planira širiti i na suradnju, primjerice, s mobilnim operaterima i trgovačkim lancima, jer njihova matična kuća takvu vrstu usluge već ima u svojoj ponudi. Cardif osiguranje planira širenje i u regiji, pa su u tijeku pripreme za otvaranje ureda i pokretanje posla u Srbiji. Hrvatski Cardif bit će menadžment potpora u regiji, a A. Ivančić imenovana je regionalnom direktoricom.

I iako se u vrijeme krize često čuje o zatvaranju radnih mjesta, Cardif osiguranje posljednjih mjeseci širi poslovanje, prostor i broj zaposlenih. Nije isključeno da im kriza možda ide u prilog, jer upravo sve veći broj otkaza tjera ljude da osiguraju kredite u slučaju da i oni ostanu bez posla.

Djelomično to priznaje i A. Ivančić, no isto tako tvrdi da ih kriza nije mimoišla.

– Izravna posljedica krize je niža ostvarena bruto premija Cardif osiguranja u prošloj godini od one planirane, i to ponajprije zbog drastičnog smanjenja kreditne aktivnosti banaka s kojima radimo. Prema zasad nerevidiranim podacima za prošlu godinu, Cardif osiguranje je ostvarilo bruto premiju od 35,5 milijuna kuna, što je 10 milijuna više u odnosu na godinu prije. Osim toga, povećao se i broj likvidiranih šteta po osnovi otkaza. S druge strane, kriza nam je zasigurno pomogla u edukativnom smislu jer je povećala svijest građana kako je osigurateljni proizvod nešto što je potrebno i da štetni događaji koje pokrivamo nisu nešto apstraktno, posebice otkaz, koji je, na žalost, postao hrvatska realnost – kaže Ivančić.

Ipak, tvrdi, broj ukupno likvidiranih šteta Cardifa u Hrvatskoj još je uvijek puno niži u odnosu na širu regiju južne i srednje Europe.

Što se tiče osiguranja nemogućnosti otplate kredita zbog otkaza, Cardif osigurava isključivo poslovno uvjetovani otkaz, odnosno ne onaj koji je skriven nekom štetnom radnjom zaposlenika ili pak u slučaju kada sam osiguranik, odnosno zaposlenik, zahtijeva raskid radnog odnosa.

Bez obzira na očekivanja daljnjeg rasta broja nezaposlenih, odnosno otkaza, cjenik premije se u Cardifu nije mijenjao.

Premija se kreće već od oko 20 kuna na mjesec, a visina ovisi o vrsti, iznosu i trajanju kredita. Primjerice, gotovinski krediti se osiguravaju do maksimalnog iznosa od 20 do 30 tisuća eura, a stambeni do 200 tisuća eura.

Kod stambenih kredita, objašnjava Ivančić, premija je mjesečna i obračunava se kao postotak anuiteta, što Cardifu omogućuje i povećanje premije u slučaju drastičnih pomaka na tržištu, kao što je primjerice naglo povećanje broja nezaposlenih osoba. A također na taj način osiguranik može otkazati osiguranje ako uvidi da više za njim nema potrebe ili ga financijski više ne može pokrivati. Kod gotovinskih kredita plaća se jednokratna premija prilikom odobrenja kredita, što znači da je cijena osiguranja fiksirana za cijelo vrijeme otplate kredita.

Kako Cardif osiguranje najdulje posluje sa Zagrebačkom bankom, s kojom je suradnja i počela na hrvatskom tržištu, s njom ima i najveći broj osiguranih kredita, i to u području gotovinskih, autokredita, kratkoročnih i stambenih kredita. U Banco Popolare pokrivaju se nenamjenski gotovinski krediti i oni za adaptaciju stanova i u toj je banci osiguranje za te kredite obvezno. A prošli tjedan započeto je osiguranje otplate nenamjenskih gotovinskih kredita s Privrednom bankom Zagreb.

– U tijeku su pregovori s Privrednom bankom za osiguranje još nekih kredita, što bi se, nadamo se, već ove godine moglo realizirati. Plan je početak suradnje s još jednom bankom tijekom ljeta, a pregovore vodimo i s jednom kartičnom kućom – kaže Ivančić.

Cardif osiguranje u slučaju smrti otplaćuje sav preostali dug banci.

Kod bolovanja se pokriva do 12 anuiteta, u najviše dva navrata, a prilikom otkaza do šest anuiteta, i to u najviše tri navrata, odnosno ukupno do 18 anuiteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije