Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šef Googlea

On je dobio nagradu za koju bi Hrvat trebao raditi 9064 godine!

Eric Schmidt
Foto: DPA/PIXSELL
06.02.2014.
u 07:52

Ovoliki bonus ne pamti se čak ni u najrasipnijem bankarskom sektoru

Eric Schmidt, predsjednik izvršnog odbora Googlea, nagrađen je dionicama tvrtke vrijednim 100 milijuna dolara i bonusom od 6 milijuna dolara gotovine koji mu se isplaćuje godišnje. Ovo je bonus koji se ne pamti u poslovnom svijetu. Istina, 100 milijuna dolara dionica, kako to već biva u korporativnom svijetu, zasad je samo na “papiru”. Unovčiti 106 milijuna dolara (599 milijuna kuna) može nakon četiri godine, a vrijeme počinje teći od svibnja 2015.

No to mu je već drugo nagrađivanje dionicama u tri godine. Dakle, ukupno je u tri godine prikupio dionice vrijedne 200 milijuna dolara te 18 milijuna dolara gotovine, i to samo kada je riječ o bonusima. Redovita plaća, naime, od 2011. godine, kada je prestao biti glavni izvršni direktor Googlea te postao predsjednik izvršnog odbora, godišnje mu iznosi 1,25 milijuna dolara. Dotad je imao simboličnu plaću od jednog dolara, naravno kompenziranu vrijednošću dionica tvrtke.

Odlično poslovanje

Nagrađen je zbog odličnog poslovanja u 2013. godini. Dionica tvrtke tada je porasla 58 posto, a prihodi tvrtke 19 posto. Eric Schmidt 15. je najbogatiji na ljestvici tehnoloških lidera s procijenjenom neto vrijednošću 10,2 milijarde dolara, piše Bloomberg. Bonus Erica Schmidta objavljen je usred prosvjeda u San Franciscu zbog sve veće nejednakosti u primanjima. Prosvjednici su demonstrirali na autobusnoj stanici odakle Google svojim autobusima djelatnike vozi na posao u sjedište u Silicijskoj dolini.

Eric Schmidt pridružio se Googleu 2001. godine i pomogao da tvrtka od startupa u Silicijskoj dolini naraste do globalnog predvodnika u tehnologiji. Kako objašnjavaju u Googleu, kao predsjedavajući izvršnog odbora odgovoran je za vanjske poslovne odnose tvrtke Google: izgrađivanje partnerstava i širenje poslovnih odnosa, suradnju s vladom i tehnološki promišljeno vodstvo te savjetovanje izvršnog direktora i višeg rukovodstva o poslovanju i pravilnicima.

Od 2001. do 2011. Eric je imao funkciju glavnog izvršnog direktora te je nadgledao tehničku i poslovnu strategiju tvrtke zajedno s osnivačima Sergejem Brinom i Larryjem Pageom. Pod njegovim je vodstvom tvrtka Google dramatično razvila svoju infrastrukturu i unijela raznolikost u svoju ponudu proizvoda istovremeno zadržavajući snažnu kulturu inovacije.

Ima diplomu iz elektrotehnike sa sveučilišta Princeton i magisterij i doktorat iz računalnih znanosti s Berkeleya.

Krenuli u šoping

Posljednja dva mjeseca Google je uspješno kupovao tvrtke. Lista svih akvizicija je impresivna, a najviše je izdvojio ovog siječnja za Nest, tvrtku koja se bavi automatizacijom doma, i to 3,2 milijarde dolara. Kupio je i DeeoMind Technologies, tvrtku koja se bavi umjetnom inteligencijom, a još u prosincu kupio je Boston Dynamics, tvrtku za proizvodnju robota. Nedavno se pak odrekao Motorole prodavši je Lenovu.

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
08:58 06.02.2014.

Ovo zvuci kao izrugivanje vama Hrvatima od ovih austrijskih novina.

DA
danho
08:43 06.02.2014.

zasluzio je svaki cent OK. i sad od zaradi cca god placu malo vise od 1 milijuna dolara. a jedan Ashton Kutcher za kreveljenje u seriji u godinu dana dobije 23 milijuna dollara...I sad je kao placa propocionalna sa radom, je right. nije, i ne da nije samo kod nas, nego nije svuda u svijetu

CR
crniohhelo
11:33 06.02.2014.

Bez nas nebi taj mogao dobiti takvu placu, mi smo budale, mi trebamo kompjutere, internet, tako mi netrebamo vise razgovarati sa nasom djecom, sa nasom zenom, sa nasim roditeljima, sa nasim prijateljima, mi netrebamo vise knjige kupovati jer sve to stoji u internetu, mi netrebamo vise ici u kupovinu jer sve mozemo naruciti iz interneta, mi netrebamo vise uciti jer sto trebamo stoji kod google, a gdje stoji nas mozak, mi smo svakoga dana bedastiji jer netrebamo vise nista uciti, jer sve to stoji u googlu, mi moramo samo internet ukljuciti i mi znamo sve, ali tko se veseli, vesele se ti koji sa nasom gluposcu milijarde dolara zaradjuju, i nas jos preko svega toga kontroliraju, ti znaju vise o nama nego mi sami, mi velimo da sve to znamo, ali mi radimo dalje kao da se nista nije dogodilo, dogodilo se ali jako puno, mi ne razgovaramo vise sa nasom djecom, sa nasim prijateljima, sa nasom rodbinom jer to sve netrebamo, jer mi imamao interenet i google, mi imamo u internetu 1000 prijatelja, mi smo u cetu svaki dan, mi provedemo vise vremena u internetu nego sa svojim familijama i prijateljima, mi samo mi na kraju placamo racune i ti nisu mali jer su neptrebni, nasi racuni su samo potrebni za te koji place u milijonima dolara kasiraju dok se mi pitamo svaki dan kako mi dan prezivimo jer nasi djepovi su prazni, ali mi imamo kod kuce internet und google.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije