Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INDUSTRIJA OBUĆE

Na proizvodnji cipela minus od 
50 milijuna dolara

cipele
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
03.06.2014.
u 17:30

S obzirom na snagu hrvatskih proizvođača, koji su ukupno u 2012. uprihodili 731 mil. kuna, negativni trendovi mogli bi se zadržati još godinama

I na cipelama bilježimo uvozno/izvozni minus, godišnje veći od 50 milijuna dolara. U protekle dvije godine, prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), na uvoz obuće potrošena je protuvrijednost u visini 480 milijuna dolara, dok je izvoz obućarskim tvrtkama donio 373 milijuna dolara prihoda. Konkretno tijekom 2013. uvoz je izvan nacionalnih granica odnio 246 milijuna, a izvoz donio 187 milijuna dolara.  

Dominiraju mali  

S obzirom na lepezu proizvodne snage ovdašnjih proizvođača, takvi trendovi mogli bi se zadržati još godinama. Proizvodnjom obuće u Hrvatskoj se bave 82 tvrtke, no među njima je samo šest srednje velikih, dok svi ostali spadaju u skupinu malih poduzetnika. Da je riječ o nevelikoj proizvodnji, ilustrira podatak da je, primjerice, njihov ukupni prihod u 2012. iznosio 731 milijun kuna, a istodobno je ostatak proizvođača unutar grupacije kojoj pripadaju (kožarsko-obućarska djelatnost) iskazao prihod od 2,3 milijarde kuna, od kojih na izvoz torbi svih vrsta i remenja otpada samo 122 milijuna kuna.  

Lidersku poziciju među ukupnom konkurencijom drži tvrtka Haix iz Male Subotice u Međimurskoj županiji, specijalizirana za izradu profesionalne obuće za vojsku, policiju i vatrogasce, čiji je prihod u 2013. iznosio gotovo 127 milijuna kuna te bio veći gotovo devet posto. Strani vlasnici najavljuju novo ulaganje, dogradnju proizvodnog pogona koje će omogućiti udvostručenje kapaciteta, ali i novu tehnologiju za proizvodnju sportske linije radne obuće pod brendom “Black Eagle Safety” te dodatna zapošljavanja, uz sadašnjih 560 radnika.  

Ivančica iz Ivanca druga je na listi sa 83,9 milijuna kuna prihoda, uz pad na godišnjoj razini od 3,48 posto. Ivančica je u ožujku prošle godine dokapitalizirala svog dotadašnjeg konkurenta, tvrtku Bambi i time stekla većinsko vlasništvo.  

Radeći u bliskom susjedstvu istovjetan program, dječju obuću, ova dva poduzetnika uoči ulaska Hrvatske u EU odlučila su udružiti svoje dugogodišnje znanje i iskustvo te na taj način zapravo osnažiti svoju konkurentnost za utakmicu koja ih očekuje na novom zajedničkom europskom tržištu.

Inkop u skoku  

U tabeli po prihodu top pet obućara ističe se Inkop iz Poznanovca, tvrtka koja također proizvodi obuću za profesionalna zanimanja poput vojske i policije, a koja je na godišnjoj razini zabilježila najbolji učinak povećavši prihod za više od 14 milijuna kuna.  

Za dio rasta zaslužan je ugovor o izradi obuće po narudžbi Ministarstva obrane, no i izvozom je ostvaren rezultat bolji za više od četiri milijuna kuna nego godinu dana prije. Sinonim hrvatskog obućarstva, Borovo je lani ukupno prikazalo 125 mil. kuna prihoda, ali na proizvodnji obuće ostvareno je samo 17,4 mil. kuna. U odnosu na 2012. prošlogodišnji prihod je manji za 11,6 mil. kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije