Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganje

Na Kosovu posluje 120 tvrtki, a nakon foruma bit će ih i više

'01.08.2011., Zagreb - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor u banskim dvorima sastala se s Porecko-pulskim biskupom monsinjorom Ivanom Milovanom Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
21.08.2011.
u 17:36

Posebice se nakon uvođenja embarga na proizvode iz Srbije pojačano otvara prostor za jaču prisutnost proizvoda iz Hrvatske na Kosovu.

Predstavnici četrdesetak hrvatskih kompanija sudjelovat će na Hrvatsko-kosovskom forumu koji se u srijedu održava u Prištini u okviru prvoga službenog posjeta Kosovu predsjednice Vlade Jadranke Kosor.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, koja u suradnji s kosovskim kolegama organizira forum, među tvrtkama koje su prijavile sudjelovanje znatan je udjel zainteresiranih za poslove s državom, te plasman proizvoda, ali i za ulaganje i zajedničke projekte s kosovskim poduzetnicima.

Naftna kompanija Ina zainteresirana je za partnerski odnos s kosovskom vladom i kontakte s tamošnjom privatizacijskom agencijom, kao i opskrbu velikih kupaca naftnim derivatima. Plasman proizvoda na Kosovu pokušat će ugovoriti i Dioki, a suradnji se nadaju i tvrtke iz građevinskog sektora, od Instituta IGH, Nexea, Zagorje Tehnobetona i proizvođača crijepa Tondacha, Pan Parketa, Drvoproizvoda, makarskog Geograda do tvrtke za gradnju cesta i uzletišta u zračnim lukama Arđen iz Novske, a zagrebačka Ingra osim uključivanja u projekte na Kosovu zainteresirana je i za joint-venture s kosovskim građevinskim i inženjerskim tvrtkama. Geofoto se nada susretu i s uredom za urbanizam i gradonačelnikom Priština , kao i ministrom zaštite okoliša i graditeljstva, te vodstvom katastarske agencije.

Prema podacima HGK na kosovskom je tržištu već prisutan značajan broj hrvatskih tvrtki, njih oko 120, s tim da ih je iz dana u dan sve više. Posebice se nakon uvođenja embarga na proizvode iz Srbije, koji traje mjesec dana, pojačano otvara prostor za jaču prisutnost proizvoda iz Hrvatske na Kosovu.

Ključne riječi

Komentara 3

VE
velikazmija
19:52 21.08.2011.

srbija i izvoz --što -- sićam se automobila u jugi -- kupiš platiš i čekaš dok naprave -- par godina --

Avatar nekakav
nekakav
08:12 22.08.2011.

upravo će nas kosovo spasiti. ionak ništa ne proizvodimo, a kosovski albanci koji nemaju prebijene pare su nam kupci tih proizvoda! dvije sirotinje će surađivati, tko će kome zakrpu staviti na poderane gaće. s lijepim smo se državama počeli pariti, rekao bi cinober iz gruntovčana. kad bi kosovski albanci imali para, ne bi bacili oko i na onu siću od carine sa srbijom. nije više problem srba i albanaca nacionalnost i granice, nego novac! kojeg nitko od njih nema, kao ni mi. moje je mišljenje da na kosovo ne treba ići. to malo poslova u srbiji ćemo izgubiti.

DU
Deleted user
19:50 22.08.2011.

Kosorova je potpuni diletant, ja bih na mestu hrvatskih privrednika dobro razmislio da li želim da poslujem sa NATO protektoratom na teritoriji Srbije u situaciji kada ima toliko Hrvatskih investicija u Srbiji i koliko će se to dugoročno isplatiti. Već Hrvatsko otvoreno vojno prisustvo, da ne kažem okupacija, u našoj južnoj pokrajini je dovoljno gadno guranje prsta u oko u situaciji kada naše dve države rade na gradnji zdravih odnosa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije