Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prigodno

Na dan ulaska u EU stiže i nova kovanica od 25 kuna!

kovanice (1)
Foto: hnb.hr
1/3
17.06.2013.
u 17:29

HNB 1. srpnja u optjecaj pušta 20 tisuća prigodnih kovanica od 25 kuna, u ukupnom iznosu od 500 tisuća kuna

Hrvatska narodna banka na dan ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja u optjecaj pušta 20 tisuća prigodnih kovanica od 25 kuna, u ukupnom iznosu od 500 tisuća kuna, piše Poslovni dnevnik.

Kovanice će se javno moći vidjeti na prigodnoj prezentaciji idućeg tjedna, a na njima će biti prikazana pčelinja saća koja simboliziraju Europsku uniju. Postojeća arhitektura pčelinjih saća dograđena je novom, dvadeset osmom ćelijom, unutar koje je podloga u obliku kvadratića na koji je položena zvjezdica, simbolizirajući na taj način završni čin pristupanja Hrvatske Europskoj uniji kao 28. članice, navodi Poslovni dnevnik. Kružno unutar prstena na kovanici će biti ispisan tekst "Republika Hrvatska članica Europske unije", a u donjem središnjem dijelu prstena datum ulaska Hrvatske u EU "1. VII. 2013."

Na naličju nove kovanice stajat će oznaka vrijednosti od 25 kuna, a na njemu će se nalaziti i kuna zlatica okrenuta nadesno. U donjem središnjem dijelu prstena kovanice nalazit će se hrvatski grb, a na kružnu površinu prstena, lijevo od grba, bit će položena grančica lovora u cvatu, a desno grančica hrasta lužnjaka s plodovima, piše Poslovni dnevnik.

Više pročitajte ovdje.

>> SAD razmatra zamjenu novčanica od jednog dolara kovanicama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije