Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske željeznice

HŽ: Molimo vas javite se na natječaje, nisu namješteni!

vlak
Dominik Grgurić/VLM
22.03.2010.
u 13:50

Osobno sam pisao e-mailove dobavljačima, u kojima sam i doslovno napisao "Natječaj nije namješten - javite se!" i frapirao me mali odaziv, a kao nema se posla, kriza je, požalio se član uprave HŽ Infrastruktura Ivan Matasić.

Iako se od početka godine sve javne nabave u Hrvatskim željeznicama transparentno objavljuju na interenetskoj stranici, hrvatske tvrtke nemaju povjerenja u HŽ. Do sada je HŽ objavio javne natječaje vrijedne 151 milijun kuna, a u repetitorij izvođača radova javile su se samo tri tvrtke, kazao je Ivan Matasić, član uprave HŽ Infrastrukture.

- Osobno sam pisao e-mailove na adrese 20 dobavljača, u kojima sam i doslovno napisao "Natječaj nije namješten - javite se!" i frapiralo me što su se javila samo tri grupe dobavljača, a kao nema se posla, kriza je. Mislio sam da će upravo zbog krize tvrtke pohrliti sa svojim ponudama. Ili se radi o tromosti tvrtki ili, pak, misle da nema smisla javljati se na natječaje, jer u zadnjih 10 godina poslove dobivaju uvijek iste tvrtke. Vjerujem da je jedan od razloga upravo to što tvrtke još ne vjeruju u našu transparentnost  - kazao je Matasić.

HŽ Infrastruktura tijekom 2010. godine objavit će javna nadmetanja za poslove ukupno vrijedne 725 milijuna kuna. Riječ je o nadmetanju za robe u vrijednosti 105 milijuna kuna, radove vrijednosti 283 te usluge vrijednosti 186 milijuna kuna. Riječ je o ukupno 574 milijuna kuna, što uz već raspisanih 151 milijun kuna čini 725 milijuna kuna. Preostali natječaji vodit će se kroz 439 nadmetanja, a otvaraju se tijekom ožujka i travnja.

- Ovim investicijama izravno čuvamo otprilike 2000 radnih mjesta u gospodarstvu. Ne govorim o tajnicama, nego već o proizvodnim radnicima - istakao je Matasić.

Plan ulaganja u infrastrukturu predviđa velike investicije zbog kojih je član Uprave HŽ-a Tihomir Lažeta trenutačno u Bruxellesu, gdje pregovara o povlačenju novca iz pretpristupnih europskih fondova. Predsjednik Uprave HŽ-a , Branimir Jerneić, danas sudjeluje na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojem se raspravlja o Hrvatskim željeznicama.

- Intenzivno se pripremamo za 2012. kada planiramo povući ozbiljan novac iz EU fondova. Samo u projektnu dokumentaciju uložit ćemo u razdoblju od 2010. do 2015. čak 65,75 milijuna eura. Unatoč zabrani zapošljavanja u državnim kompanijama, zaposlit ćemo 20 stručnjaka koji će raditi na pripremi dokumentacije kako bi bili spremni povući novce iz EU-fondova - najavio je Ivan Matasić.

HŽ Infrastruktura organizirat će tijekom travnja predstavljanje svojeg sustava javne nabave u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom. Dobavljači se u bazu podataka mogu prijaviti putem linka: http://javnanabava.hznet.hr/pristupnica/pristupnica2.aspx.

Ključne riječi

Komentara 10

BI
bizzwizz05
14:18 22.03.2010.

o bože, član uprave mora pisati \'\'namjestaj nije namjesten, javite se\'\' tako i onaj što prodaje sladoled, može napisati na frižideru, \'\'nisam pljunuo u njega, majke mi\'\' LOL

BR
brle
14:58 22.03.2010.

naravno da se normalna covjek nece javiti na takve prljave natjecaje. prvo,kako kaze prethodni komentar, dosli smo do toga da i ptice u toj zemlji znaju da je sve namjesteno i da svakako nesto ne valja kad se svi pozivaju za ponude, a drugo jest i da je sve najcistije, pa tko moze cekati usranu drzavu da mu plati nakon nekoliko godina racun, a odmah mu uzme PDV za uradjni posao koji mozda nikad nece niti naplatiti. to je sve sprednja od drzave i poduzeca u njenom vlasnistvu, gdje profitiraju samo ekipa u nadzornim odborima beruci svoje \"pinke\" se bogate a da ne mrdaju onom stvari. zalosna cinjenica dolazi ovako ocigledno na svjetlo dana i bilo je samo pitanje dana da se ovo dogodi, a i drugima ce se dogoditi. nitko nikome ne palca, i najisplativije je u toj drzavi nis ne raditi....

SP
Spezispezi
18:16 22.03.2010.

Još su u HŽ-u toliko drski da se javno čude što nitko ne mari za njihove natječaje. Neka samo izbace javno podatak koliko je od tih natječaja bilo poništeno prije nego je \"onaj pravi\" dobio posao. Ozbiljne firme u pravilu nakon prvog poništenja nikada više ne idu na natječaje kod takvih diletanata, jedino ostaju kriminalci čekajući svoj lov u mutnom. Jedina nepoznanica kod toga jest, visina provizije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije