Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan velikih planova

Mudrinić: Za izlazak iz krize treba nam kvantni skok, a ne 'mic po mic'

'20.09.2013., Rovinj - Weekend Media Festival 2013, panel Telekomunikacije - Novi poslovni modeli. Ivica Mudrinic, Mladen Pejkovic, Dragan Solak. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
27.09.2013.
u 18:20

– Za izlazak iz krize treba nam kvantni skok – kaže Mudrinić, koji je uvjeren da Hrvatska može rasti po stopama od 4 do 6 posto BDP-a i drži da nema oporavka uz planiranje rasta na razini od jedan do dva posto

Gospodarstvo je u odnosu na pretkrizno razdoblje izgubilo 68 posto, operativna marža pala je na samo tri posto

Iako je čelnik Hrvatske udruge poslodavaca na Danu velikih planova, konferenciji u organizaciji tjednika Lider, bio optimističniji nego u posljednjih nekoliko mjeseci, Vladi je poručio da ne možemo ''mic po mic'' razvijati gospodarstvo jer na taj način nećemo nikada dostići razvijenije susjede u regiji.

– Za izlazak iz krize treba nam kvantni skok – kaže Mudrinić koji je uvjeren da Hrvatska može rasti po stopama od 4 do 6 posto BDP-a i drži da nema oporavka uz planiranje rasta na razini od jedan do dva posto. Inače, HUP će u ponedjeljak objaviti 13 mjera za oporavak gospodarstva te rezultate analize uspjeha reformi koje su provođene od početka krize. Zbog golemog potencijala ''grijeh propusta je veći'' pa je poručio da je ovo vrijeme za hrabre ljude i hrabre poteze. Međutim, dok ne dođe do hrabrih poteza Hrvatska će i dalje nastaviti tonuti u krizu koja se najviše odrazila na privatni sektor. Nakon pet godina krize, realni sektor je iscrpljen. Prema analizi Bisnodea, operativna dobit cijelog gospodarstva lani je iznosila samo 68 posto pretkriznog iznosa, dok je operativna marža pala na samo tri posto. Rastu troškovi kamata, a dosad su dosegnuli iznos od 15 milijardi kuna. Da bi se riješilo dramatično stanje, potreban je konsenzus, ali bivši premijer Nikica Valentić upozorava da ga ne treba miješati s velikom koalicijom u Vladi.

– Vladajuća stranka i oporba ipak bi se trebale dogovoriti o nekim stvarima jer nisu svjesne koliko su važne zdravstvena i mirovinska reforma te monetizacija. Vrijeme je za reforme koje se u pravilu ne rade u trećoj godini mandata – kaže Valentić, pozivajući na što brže i temeljitije reforme prije no što bude kasno.

>> Sami više ne možemo! Ili diktat EU ili MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije