Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međusobne optužbe

MOL o dionicama Ine: Špekulirate i manipulirate! Hanfa: Nije točno!

ina-novi
Foto: Arhivska fotografija
1/3
15.12.2010.
u 12:36

Zakonski manipulacije nije bilo, no problema bi moglo biti ako se dokaže zajedničko djelovanje Vlade i mirovinaca

Pokušaj mirovinskih fondova da većom cijenom (2830 kuna) za dionicu Ine spriječe MOL u preuzimanju te kompanije mađarska je naftna kompanija jučer nazvala špekulantskim, manipulacijskim, nezakonitim, neprijateljskim i nepoštenim ponašanjem. MOL-ov glasnogovornik Domokos Szollar rekao je da MOL ne zna tko stoji iza tih ponuda, ne zna čijim se novcem kupuju te dionice niti što će investitori ubuduće učiniti s njima.

MOL traži da Hanfa to istraži i poručuje da je njihova ponuda od 2800 kuna za dionicu Ine zakonita, transparentna i u skladu s europskim ponašanjem.

– MOL neće imati posla s tim špekulantima i smatramo da ovakvo nepošteno ponašanje neće doprinijeti energetskoj sigurnosti Hrvatske – bio je oštar Szollar.

Je li MOL-ova poruka zapravo izravni napad na Vladu i je li MOL odlučio raskinuti suradnju s Vladom unatoč dioničarskom ugovoru?

– Mi ne znamo da Vlada i mirovinski fondovi zajedno djeluju na burzi. Naša suradnja s Vladom je odlična – odgovorio je Szollar.

Ipak, iako se MOL poziva na odličnu suradnju s Vladom, s predstavnicima izvršne vlasti nije razgovarao o zbivanjima na burzi. Vlada se jučer nije izjasnila, a čelnik Hanfe Ante Samodol izjavio je da nije bilo usklađenog djelovanja mirovinskih fondova.

– Da je jedan fond kupovao, a drugi prodavao u cilju privida trgovanja i održavanja cijene, bilo bi riječ o manipulaciji – kaže Samodol.

Da nije riječ o manipulaciji potvrđuje i odvjetnik Tin Dolički. No ako se dokaže da su u dogovoru djelovali Vlada i mirovinci, tada bi možda i moglo biti problema. S jučerašnjim danom mirovinci su prikupili blizu dva posto dionica Ine.

– Mi u kupnji Ine vidimo financijski interes za naše članove, kaže jedan od čelnika mirovinskih fondova. Fondovi, kaže, ne kupuju dionice u dogovoru s Vladom, niti je to koordinirana akcija, nego isključivo zbog procjene da će im cijena rasti zbog okolnosti da će jedna ili druga strana poželjeti biti većinski vlasnik Ine.

Komentara 63

DU
Deleted user
22:48 19.12.2010.

Ne znam čime je Vlada uspjela pridobiti fondove, no u ovom slučaju-bravo mirovinci! Mađari se ovom nisu nadali.

FE
Felicijen
17:30 15.12.2010.

Duh Khuena Hedervaryja je opet među nama. Zar ćemo morati skinuti stare prašnjave parole s tavana!?

OB
-obrisani-
13:50 15.12.2010.

----------->santos008 ma kakvu robiju, to previše košta. Na tu bagru ne treba se nesmije više od 100 KN po grlu potrošt, koliko je dostatno za (štrik) UŽE i jednu dovoljno čvrstu granu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije