Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijena vraćanja duga

MMF čeka teška zadaća potpunog preustroja grčkog gospodarstva

Dominique Strauss-Kahn
AFP/Pixsell
30.05.2010.
u 10:01

Grčki narod navikao je na desetljeća zaštićenog radnog odnosa, državne regulacije i državnih potpora. MMF sada više traži od Grčke nego što je ta zemlja ikada imala političke volje da sebi napravi u posljednjih nekoliko godina.

Za Međunarodni monetarni fond te njegove saveznike u Berlinu, Bruxellesu i Parizu, paket pomoći od 110 milijardi eura za Grčku otvara jedinstvenu priliku za ponovno stvaranje jednog već reguliranog gospodarstva Zapadne Europe. Za Savvas Tsakirisa, piše The Wall Street Journal, nadolazeće promjene znače manji profit, nižu plaću i više konkurencije. Za tog 48-godišnjeg ljekarnika iz Atene, strah od novih promjena nastalih vraćanjem duga Grčke predstavlja „prodaju profesije multinacionalnim kompanijama koje nisu farmaceuti, već poduzetnici“. Takvi stavovi izazov su s kojim se MMF mora susresti u Grčkoj.

Naime, MMF-u se sada pruža prilika napraviti najveću gospodarsku reformu još od azijske financijske krize prije deset godina, kada je prisilila zemlje da unište monopol i naprave velike zaokrete kako bi dobile pakete pomoći. No, MMF će Grčka predstavljati još veći izazov, piše The Wall Street Journal. Naime, grčki, zapadnoeuropski orijentirani narod navikao je na desetljeća zaštićenog radnog odnosa, državne regulacije i državnih potpora. MMF sada više traži od Grčke nego što je ta zemlja ikada imala političke volje da sebi napravi u posljednjih nekoliko godina.

- Opseg uvjeta koje Grčka mora ispuniti je brutalan – kaže Domenico Lombardi, bivši savjetnik MMF-a. Ulozi će vjerojatno biti veći nego što su bili za Aziju. Ako Grčka ne pronađe političku volju da napravo promjene i poveća produktivnost, mogla bi biti prisiljena da restrukturira svoje dugove ili izađe iz eura. Tako bi mogla izazvati sumnju i u sposobnosti drugih zemalja eurozone, kao što su Španjolska i Portugal i postaviti pitanje mogu li one obuzdati svoju potrošnju kako bi se izbjegla još jedna „Grčka priča“.

MMF sada ne može igrati po pravilima koja su se inače koristila za druge zemlje na putu prema oporavku. Prva drugačija stvar jest da MMF sada ne radi sam, već s drugim zemljama članicama EU koje su s njim sudjelovale u paketu pomoći za Grčku. MMF ne može uvjetovati kako da Grčka kontrolira svoje kamatne stope i valutnu politiku jer je ona dio eurozone. Jedini način da se Grčka oporavi dovoljno brzo da vraća svoje dugove jest, zaključuju u The Wall Street Journalu, da gospodarstvo učini što okretnijim. To znači rezanje plaća i cijena kako bi svoju robu učinili što konkuretnijom, promjena i prilagodba propisa koji su isti već desetljećima te prodaja državnih poduzeća.

Mnogi Grci preziru MMF-ov program i otpor prema njemu je još dosta velik. U ponedjeljak grčki pomorski radnici najavljuju štrajk jer bi, zahvaljujući novim izmjenama propisa, ne-europski brodovi i kruzeri mogli grčke luke koristiti kao svoje, bez da zaposle iti jednog Grka.

U MMF-u vjeruju da je Grčka dobro prihvatila sve rezove koje će biti dužna napraviti.

 

Ključne riječi

Komentara 14

MM
Mladen Miletić
00:32 31.05.2010.

MMF čeka teška zadaća potpunog preustroja grčkog gospodarstva.. Slobodna EU i Grčka tipična sloboda rade žive super i neovisni su . Sloboda se sastoji u tome da svaki Grk ima to pravo da ide na zahod bez da obavjesti EU poglavice ili MMF ! Takav sistem čeka i druge gladne ovisnike.. Svi to znaju ali ne laju ! Neče da raji istinu izdaju ! Kapitalizam - idiotizam je polako na izmaku ali diktatura ne proleterijata nego MMF slijedi zna se lova je bić-sistem sa kojim se upravlja robovima. Samo obratno danas što mnje biča-novaca u demokraciji to više boli !

UK
Ugo Kajvez
10:27 31.05.2010.

Govori se da bi brisel i banke mogle preuzeti financijsko gospodarenjem gračke ... u tom slućaju bravo za New World Order i EU HEGEMONIJU, .........

OB
-obrisani-
13:28 30.05.2010.

grcki ljencuge i komunisti dase preorjentiraju, moze i to ako ne milom onda silom kak i delaju i ruse, hehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije