Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforme

Mirovine za sirotinju kao u Australiji, dići PDV i trošarine

santini
Anto Magzan/Pixsell
13.07.2010.
u 15:22

Porezima treba poticati izvoz, a ne potrošnju, država prvo mora srezati prihode i tome prilagoditi trošak.

Država danas troši svaku drugu kunu koja se stvori u zemlji, a ugledni ekonomist Guste Santini smatra da njen udio u finalnoj raspodjeli društvenog proizvoda ne bi smio biti veći od 30 posto. Upravo zato predlaže da se obrnutim putem priđe izradi proračuna, pa prvo treba odrediti prihode i tome prilagoditi potrošnju.

Suprotno postojećim poreznim rješenjima, Santini je na okruglom stolu Udruge poreznih obveznika predložio ozbiljne promjene poreznog sustava: povećanje PDV-a dva puta 1 posto, sa 23 na 25 posto, povećanje trošarina najmanje 20 posto, ali i znatno rasterećenje plaća. Umjesto 1800 kuna, Santini bi oslobodio 5000 kuna dohotka od obveze plaćanja poreza, a najveća porezna stopa bila bi 30 posto.

 – Na to će u Vladi reći da će država ostati bez prihoda. Neka ostane! Zašto bi država morala imati prihode, a ljudi bi trebali gladovati?

 Santini bi ukinuo i prirez, jer on pogoduje samo lokalnim jedinicama uz velike gradove. Poseban su problem doprinosi i isplate mirovina, pa Santini kaže da Australija ima zanimljiv pristup tom pitanju. Tko ima privatnu imovinu, ne može primati mirovinu, tko nema, prima neki oblik socijalne mirovine.
– Sigurno je da ćemo i mi doći na to, samo je pitanje kome će prvome sinuti taj prijedlog – rekao je Santini. Izvozna je orijentacija, kaže, jedini put razvitka hrvatskoga gospodarstva, pa i poreznu reformu treba postaviti tako da bude što više podrška izvoznom dijelu gospodarstva.

To se može postići povećanjem neizravnih poreza kako bi se smanjila potrošnja i povećala štednja, uz istodobno smanjenje izravnih poreza kako bi se smanjila proizvodna cijena dobara i usluga na strani izvoznika. Stabilnost tečaja kune može se postići povećanjem učinkovitosti nacionalnog gospodarstva, a nipošto zaduživanjem u inozemstvu, kao što se dosad činilo.
– Vrijeme mogućeg održavanja tečaja kune zahtijeva hitnu razradu više scenarija kako tečajnu politiku okrenuti prema jačanju privredne aktivnosti – kazao je Santini.

Ključne riječi

Komentara 48

BE
Bedem1
09:53 14.07.2010.

Cvrcak,pogrijesio si.Ja zivim u Australiji vec punih 51 godinu i u mirovini sam naravno i primam socijalnu pomoc(mirovinu) ja i supruga.Ta penzija nije velika(1032 dolara mjesecno po osobi)ali zivim bez poteskoca,cak sam kupio i novo auto i ne zivim losije nego prije dok sam radio.Za svakog u Australiji koji je mislio unaprijed i kupio i isplatio stan ili kucu,mirovina je dovoljna za dobar i bezbeizan zivot,a za neradnike i dangube nigdje nije dobro.Ja imam svoju mirovinu,moj novac u banki koji sam ustedio dok sam radio i zivim cak i bolje nego prije.Nemoj molim te pisati neistine jer te tvoje iskrivljene price ce mnogi i povjerovati.Pozdrav.

MR
mravac
13:23 14.07.2010.

Neka je krumpir i 5 dolara ako dovoljno dobiješ da ga možeš kupiti svakoga dana.cvrcak2010 piše gluposti a pojma nema da penzioneri tamo plačaju samo pola režija..Da imaju dodataka i besplatnih putovanja koja im država osigurava.A o plačanju doktora je laž jer se sve dobije natrag od države.Lako je obmanjivati ali je teško shvatiti lopovluke koji se događaju u Hrvatskoj.

OB
-obrisani-
12:37 15.07.2010.

Mi imamo više ekonomista nego Njemačka a ekonomija nam je u kolapsu. Taj Santini stegne kravatu i narodu prodaje praznu teoriju. Ljudi, nama ne trebaju ekonomisti nego radnici i inženjeri - oni koji stvaraju novu vrijednost. Tiseće ekonomista svake godine izađe iz ekonomskih škola i fakulteta. Gdje će i što raditi ti silni prodavači magle???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije