Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propast voćara

Ministre, evo vam čizme, pa pođite vidjeti katastrofu u voćnjacima

\'30.08.2011., Koprivnica - Berba jabuka na plantazi obitelji Levak iz Novigrada Podravskog je u punom jeku. Kvaliteta tog voca je zbog puno susnih dana puno bolja nego prosle godine, a ocekivani urod
Marijan Sušenj/PIXSELL
24.05.2012.
u 17:25

Voćari traže hitno djelovanje i osnivanje komisije mjerodavnih institucija za obeštećenje voćara. Traže da im država nadoknadi barem 30 posto šteta, inače ih ni pola neće dočekati berbu 2013.

– Kupit ću svima čizme da se ne bojite ući u naše voćnjake, iz kancelarije sigurno ne možete dobiti realnu sliku katastrofe koja nas je zatekla – poručio je djelatnicima Ministarstva poljoprivrede Zdravko Pokupić, predsjednik Udruge voćara Virovitičko-podravske županije na saboru Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) koji je održan u četvrtak.

Ni kilograma ploda

Voćari traže hitno djelovanje i osnivanje komisije mjerodavnih institucija za obeštećenje voćara. Mnogi od njih imaju na desetke hektara voćnjaka. No, iako su u njima cvjetali milijuni cvjetova, nakon mraza i preniskih temperatura koji su ih poharali u travnju, kad su bili najosjetljiviji, u većini njih neće ubrati ni kilograma. Nakon što je 50-ak najvećih voćara u organizaciji Todorićeva Agrofructusa proteklih dana obišlo 400 hektara voćnjaka na području srednje i istočne Hrvatske, jasno je, naime, da su štete i veće od očekivanih – čak 950 milijuna kuna – kazao je glasnogovornik HVK Frane Ivković. Na trešnjama, breskvama, nektarinama... štete su i 100, na jabukama 80 i više posto... pa voćari traže da im država nadoknadi barem 30 posto šteta, inače ih ni pola neće dočekati berbu 2013.

Ivković kaže kako bi država voćarima trebala oprostiti zakup svoje zemlje na dvije godine, smanjiti kamate na kredite sa 5-6 na 1,5 do 2 posto kakve im nudi IPARD, a naknade za elementarne nepogode isplatiti plantažerima, umjesto, što je dosad bila praksa, i ‘pokojnicima’ sa po dva stabla.

Cvatnja bez osiguranja

Na upit zašto svoje voćnjake nisu osigurali, Ivković odgovara kako su osiguravatelji neskloni da voćke osiguravaju u cvatu, prije nego se zametnu plodovi. Zbog dugogodišnjeg neadekvatnog pristupa razvoju voćarstva u RH nedostaju i koncentrirane proizvodnje i standardizirani voćnjaci, rashladni kapaciteti u rukama proizvođača, katastar voćnjaka, gradnja primarne mreže za navodnjavanje, sustavna edukacija proizvođača...

Komentara 22

OB
-obrisani-
17:55 24.05.2012.

Mislim da će to ovako izgledati - voćari će morati platiti dodatan porez zbog prihoda koji su eventualno mogli ostvariti da im nije val hladnoće potarašio voćke.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
18:39 24.05.2012.

Naravno da ih treba obesteih i to tako da se uzme porez na placu Stefici, koja zaradjuju tri tisuce kuna. Nju treba oderat da bi ovi dobili, zbog iskljucivo svoje nesposodnosti, milijune drzavne, odnosno poreznih obveznika, pomoci. Led je bioe bio i u Njemackoj ili mislite da kod njih nikad nema leda!? Vecina njih su palili vatre u svojim vocnjacima a na nekim mjestima su mali helikopteri u kolonama letjeli u zoru i zbijali zrak, da se ne stvori led.

LU
lutomirski
17:42 24.05.2012.

kos jedna, kao da to ministra interesira, nikada ovu rulju pameti nauciti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije