Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporan projekt

Milanović sve bliže davanju zelenog svjetla za HE Omblu

ombla
Foto: Romeo Ibrišević
1/3
Autori: Ivanka Toma, Josip Bohutinski
14.06.2012.
u 08:00

Voditelj studije: Mi smo dokument dali na javni uvid pa to treba učiniti i s revizijama. I otkriti autore

Konačnu odluku u vezi s projektom hidroelektrane Ombla premijer će donijeti vrlo skoro. U Vladi doznajemo da je Zoran Milanović spreman presjeći dvadeset godina duge dvojbe u vezi s HE Ombla i napokon zatvoriti tu priču. Milanović ne želi decidirano reći svoj konačan stav, no iz svega što navodi proizlazi da će projektu dati zeleno svjetlo.

Ističući da, iako je skeptičan prema nalazima studija koje su rađene besplatno, ne zanemaruje potrebu očuvanja okoliša, premijer se, doznajemo iz njegova najbližeg kruga u Vladi, suočava s činjenicom da nema dovoljno struje i da je posrijedi energetski problem koji mora riješiti. Ne bude li se proveo projekt Ombla, teoretski se može, govori u razgovoru sa suradnicima, proizvoditi struja u Istri i onda je dovlačiti na prostor krajnjeg juga. No to će biti skuplje, a ionako je neće biti dovoljno.

Politička šteta

Osim što mu je Ombla investicijski i energetski problem o kojem se napokon mora donijeti odluka, Milanović je svjestan i političke štete koju cijeli taj slučaj povlači za sobom pa i ponovnog preispitivanja odnosa SDP-a s koalicijskim partnerom HNS-om. Premijer želi i na tu situaciju staviti točku, a pritom je, kako doznajemo, neupitno da će, bez obzira na javne istupe Radimira Čačića iz kojih proizlazi da je on glavni u slučaju (ne)održivosti projekta Ombla, zadnja biti Vladina, odnosno premijerova.

Milanović je jučer u Saboru pak kazao da o HE Ombla želi još jednom mišljenje hrvatske, europske i svjetske najkvalitetnije struke.

No, recenzije Studije utjecaja na okoliš koje su za Ministarstvo zaštite okoliša izradila četiri stručnjaka još su tajne. Ne zna se točno ni tko je izradio te recenzije ni njihov točan sadržaj, osim da su tri recenzije o projektu HE Ombla negativne, a jedna pozitivna. Recenzije Vlada još nije objavila iako ih je Ministarstvo još u travnju poslalo na Markov trg.

Projektant i voditelj Studije utjecaja na okoliš iz 1999. godine, o kojoj su rađene recenzije, Zvonimir Sever zahtijeva upravo to – objavu imena autora i samih recenzija. Zasad se zna samo da je autor jedne od tih recenzija Goran Mazija, a autor pozitivne recenzije navodno je geolog Dobroslav Žnidarčić. No, Sever je skeptičan prema recenzijama na njegovu studiju.

– Zašto se angažiraju tajni revidenti? Sve treba biti transparentno. Mi smo dali studiju na javni uvid pa tako treba i dati revizije, ali one su tajne – kaže Sever.

Traju dodatna istraživanja

Za studiju iz 1999. Sever kaže da su na njoj radili deseci stručnjaka i instituta, a na optužbe da je ta studija rađena na osnovi podataka iz 1989. odgovara da to nije istina i da su rađena vrlo opsežna istraživanja. Sever ističe i da se trenutačno rade dodatna istraživanja za projekt Ombla, koje je na poticaja EBRD-a naručio HEP jer su u međuvremenu drugi propisi stupili na snagu.

Iz Vlade na naš upit zašto nisu objavili i namjeravaju li objaviti recenzije nisu odgovorili iako smo im ih to pitali prije nekoliko dana.

Ključne riječi

Komentara 106

MO
modrulj
16:02 14.06.2012.

Premijeru Milanovicu, nismo vam dali glasove da nam unistite i ovo malo prirode sta je ostalo netaknuto u Hrvatskoj.

OB
-obrisani-
17:06 14.06.2012.

ovakvu vladu još nismo imali totalno nespremna za preuzeti vlast a vlast preuzimaju od 2003

MA
Maroje2312
09:41 14.06.2012.

Uništiti i rasprodati sve što se može. Jedan od planova 21 !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije