Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvoz

Mesna industrija BiH traži zaštitu domaće proizvodnje

Dolac
Marko Lukunić
03.05.2010.
u 08:09

Uvoz mesa i mesnih prerađevina u BiH porastao je 40 posto te se očekuje da će se kroz primjenu članka 23 bis ugovora s CEFTA-om zaštititi domaći proizvođači.

Bosanskohercegovački proizvođači i prerađivači mesa nadaju se da će ovoga mjeseca u BiH biti uvedene carine na uvoz mesa i mesnih prerađevina. Inače će, kako upozoravaju, zbog nelojalne konkurencije - prekomjernog uvoza i zlouporabe CEFTA sporazuma - propasti. 

Stojan Marinković, predsjednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje, rekao je kako im je ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Mladen Zirojević obećao pomoć kroz primjenu članka 23 bis ugovora s CEFTA-om. On omogućuje zaštitu domaće proizvodnje uvođenjem carina na određenu grupu proizvoda, prenosi portal biznis.ba.

Primjena tog članka, tvrdi se, moguća je jer je uvoz proizvoda za koje se traži zaštita porastao 40 posto, a prag za njihovu zaštitu je 25 posto. Predsjednik Udruženja mesoprerađivača u Privrednoj komori RS Nemanja Vasić rekao je kako je realno očekivati da bi se prijedlog odluke o uvođenju carine na uvoz mesa i mesnih prerađevina na dnevnom redu Savjeta ministara BiH mogao naći oko 15. svibnja. Planirano uvođenje carina na uvoz mesa navodno neće dovesti do poskupljenja mesa jer je u BiH meso u maloprodaji najskuplje u regiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije