Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak

Merkel i Sarkozy skrivaju detalje dogovora o spasu banaka

merkel, sarkozy (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: IČ/VLM, luc
09.10.2011.
u 19:34

- Odlučili smo napraviti sve što je potrebno kako bi osigurali dokapitalizaciju europskih banaka, složni su Merkel i Sarkozy.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sastali su se danas u Berlinu kako bi raspravljali o krizi u Eurozoni i dokapitalizaciji europskih banaka. Nakon sastanka izjavili su da su postigli dogovor o jačanju posrnulog europskog bankarskog sektora.

Istaknuli su da će plan za rješavanje dužničke krize u eurozoni predstaviti do kraja mjeseca.

- Odlučni smo učiniti sve što je potrebno kako bi osigurali dokapitalizaciju europskih banaka, rekla je Merkel. Njemačka kancelarka kao niti francuski predsjednik nisu željeli govoriti o detaljima dogovora dok ne obave razgovore s ostalih 25 čelnika država Europske unije.

Sarkozy je istaknuo kako nema uspješnog gospodarstva bez stabilnih i pouzdanih banaka.

Analitičari pretpostavljaju da su Merkel i Sarkozy usuglasili stavove oko korištenja 440 milijarde eura iz Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), za što se prije svega zalagala francuska strana, dok je Merkel željela da se taj novac koristi samo u slučaju da matična država ne može pomoći posrnuloj banci.

- Želimo jednake kriterije za sve, i na tom smo području postigli dogovor, kazala je Merkel nakon sastanka i naglasila kako će kompletan paket mjera biti predstavljen na sastanku država članica G20 u Cannesu 3. i 4. studenog, gdje bi trebalo donjeti konačne mjere za uspješan oporavak svjetskog gospodarstva.

Zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić za Dnevnik Nove TV rekao je kako očekuje da će EU izaći s nekim prijedlogom koji će smiriti tržišta.

Na pitanje postoji li nova opasnost od recesije u svijetu, Vujčić je odgovorio potvrdno.

- Apsolutno postoji ta opasnost, naglasio je. No bi li i Hrvatska izdržala novu krizu i recesiju?
- Bi. Izgradili smo dovoljne rezerve da se krize mogu izdržati, zaključio je Vujčić u razgovoru za Novu TV.

Komentara 97

OB
-obrisani-
09:10 10.10.2011.

Tako će se ljudska društva jope vratit na ona stara, dobra robovlasnička vremena, kad se znalo ko je gazda a ko rob

KI
kiwi2
09:47 10.10.2011.

. Angela i Nicolas, nemojte jehbat !! HDZ zna !

OX
oxymoron
21:32 09.10.2011.

Sutra ce se obznanizi grcki bankrot

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije