Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovina

Mercator će Agrokoru omogućiti dubinski pregled, podaci javni

todorić (1)
Pixsell
30.11.2011.
u 19:15

U vlasničkoj strukturi Mercator želi i EBRD i/ili IFC te im je spreman omogućiti punu dubinsku analizu

Uprava Mercatora omogućit će dubinski pregled Agrokoru, ali ograničeni – i na način da ga javno objavi, stoji u pismu konzorciju prodavatelja, odnosno vlasnika većinskog paketa dionica Mercatora, danas objavljenom na Ljubljanskoj burzi.

Tri scenarija


S obzirom na to da nema nikakvih novih dokaza koji bi promijenili činjenicu da je jedini kupac dionica Agrokor, koji je najveći Mercatorov konkurent u regiji, uprava tvrdi da podržava postupak prodaje, no uz obvezujuće sporazume o zaštiti interesa društva s konzorcijem kupaca, koji bi uključivali i ugledne međunarodne financijske institucije EBRD i IFC, a ne samo Agrokor. Sklapanje takvog sporazuma samo s Agrokorom ne bi imalo nikakvu težinu, budući da Agrokor ne može sam sebi jamčiti financijsku snagu nakon zaključivanja transakcije, smatra uprava prema kojoj mu financijsku snagu i stabilnost mogu osigurati samo mogući financijski partneri koji jamče za dogovorene obveze i koji su prisutni od samog početka transakcije. Stoga će se, budući da je davanje “tajnih” podataka izravnom konkurentu u suprotnosti sa zakonskim regulativama, svim dioničarima i zainteresiranim investitorima (te ostatku javnosti) na SEOnetu javno otkriti podaci vezani za dubinsko snimanje, koji nisu u suprotnosti sa zakonima. O tome govori i jučer objavljeno pravno mišljenje na SEOnetu. Uprava je pripremila i tri prijedloga mogućih alternativnih pristupa za zaštitu interesa Mercator grupe te ih posredovala konzorciju prodavatelja na razmatranje. U prvom se traži dobivanje formalne odluke EBRD-a i/ili IFC-a da se, unatoč tome što neće biti kupci dionica, već u ovom trenutku neposredno uključe u dogovore o zaštiti interesa društva kao ugovorne stranke. Drugi podrazumijeva određeni rok da Agrokor provede ograničenu dubinsku analizu temeljem naknadno objavljenih nejavnih informacija, koje Mercator namjerava objaviti, a potom i sklapanje odgovarajućeg dogovora i s EBRD-om i/ili IFC-om.

Pogodbena stranka

Obje su institucije, naime, obaviještene da bi njihova prisutnost u vlasničkoj strukturi Mercatora bila poželjna te da je u tom slučaju Mercator spreman omogućiti im punu dubinsku analizu. U odsutnosti EBRD-a i IFC-a, treći scenarij pak predviđa dogovor o zaštiti interesa Mercatora uz uključivanje najmanje jedne banke (kao pogodbene stranke), koja je i važna vlasnica Mercatora, i u interesu joj je da proda svoje dionice.

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
22:03 30.11.2011.

Para vrta gde burgija neće! - jedino tako, starom srpskom izrekom se može prokomentirati ova nova pojava da Agrokor ulazi na velika vrata i na slov. maloprodajno tržište nakon što SLO već dva desetljeća ne pušta ni jedan \"južni\" trg. lanac, a Mercatora ima sve do Niša. Probao je i Todorić s Konzumom i Josip Gucić s Getro svojedobno, ali su naišli na tvrdi zid neformalnih prepreka u naumu greenfield investicija u lance marketa u SLO. Pušten je tek Spar, jer ne bi bilo zgodno blokirati OE koja je pomogla osamostaljivanje, a kasnije Le Clerc kojem je Janković znalački nasapunao dasku preko prijateljstava i lokalnih dobavljača pa tavori na rubu dvoznamenkastog %. Istine radi, nizbrdica za Mercator je doista počela smjenom Jankovića i šibicarenjem Šrot (i Bavčar) -Janša, ali Mercator iz godine u godinu gubi udio u maloprodaji i u SLO nakon što su usisali skoro sve domaće maloprodajne trgovine. Sad im % ustrajno uzimaju diskontne trgovine koje im nisu prvobitno bile konkurencija jer su oni u premium segmentu, s viskom cijenama, ali gric-gric i pozna se na prodaji!

DU
Deleted user
22:09 30.11.2011.

Inače, ova nova opstrukcija da Žiga traži da jedna od moćnih banaka \"prati\" Agrokor u osvajačkom pohodu je non sense malo manji od prethodne cake. Naime, prije cca pola godine je \"fora\" bila tzv. vertikalna integracija odnosno regulator tržišnog natjecanja je zbrejkao Agrokor jer ima paralelno i proizvodnju i onda bi preko Mercatora imao i prodaju svojih proizvoda. Čak su mislili i na regionalna tržišta, primjerice Srbiju - iako tamo nema što raditi slov. agencija protiv monopola. U to isto vrijeme je Pivovarna Laško sa svojim grozdom proizvođača u sferi napitaka (Radenska itd.) imala u vlasništvu dionice Mercatora i veselo prodavala svoje proizvode na policama Mercatora, ali to nije bila prepreka i zamjerka - iako je školski primjer vertikalne integracije. Biblijske pouke da doma ne smeta ni balvan u oku, ali se zato hrv. maloprodajnom lancu tražio trun u oku! Uz notornu činjenicu da Konzum nema ni jedne trgovine u SLO pa što onda uopće ima raditi sa svojim zaključcima regulatorna agencija za zaštitu od monopola kad se radi o posve novom igraču.

Avatar drInternet
drInternet
21:39 30.11.2011.

*** Iz pogleda Piruške Canjuge može se zaključiti da ako rodijak Todorić Zmijavački ( ne ga miješat s Ivkošićem i 2 DM/kg mozga) kupi Merkator, plaćati ćemo taj uspjeh desetljećima. ^_^

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije