Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetski tjednik

Marjanović: Trebamo zaštititi interese HEP-a i resurse

croenergo.eu (1)
croenergo.eu
31.05.2013.
u 13:30

Pitanje je jednostavno: Tko će pobijediti u utrci za korištenjem raspoloživih energetskih izvora i tko će njima upravljati?

Već duže vrijeme aktualne su teme TE Plomin i HE Ombla. Da, investicijski interesi trebaju biti u sinergiji s najvišim standardima zaštite okoliša, međutim, dobar dio javnosti nije svjestan da suština ovih investicija leži u zaštiti jedne od najvećih hrvatskih kompanija koja zapošljava više od 13,5 tisuća ljudi, a posebno u zaštiti nacionalnih resursa, navodi Tomislav Marjanović, glavni urednik Nacionalnog energetskog tjednika.

Pitanje je jednostavno: Tko će pobijediti u utrci za korištenjem raspoloživih energetskih izvora i tko će njima upravljati? Izgradnjom TE Plomin i HE Ombla, dravskih i savskih hidroelektrana te drugih projekata i to u ingerenciji najveće hrvatske elektroenergetske kompanije, još uvijek u stopostotnom vlasništvu hrvatske države, štitimo ne samo nacionalnu energetsku samodostatnost (čime izravno postižemo industrijsku i opće gospodarsku konkurentnost), nego i energetsku dominaciju u našem vlasništvu te ostavljamo vrijedno nasljeđe budućim generacijama, navodi Marjanović

Moramo priznati da je pobuna malo pretjerana jer u konačnici svi želimo da nam žarulja, kad god poželimo, svijetli. I to bez obzira na činjenicu tko je predsjednik uprave i bez obzira na eventualno pokoje sporno pitanje zaštite okoliša. Bi li itko brinuo o tome da nam energija nije dostupna svakodnevno, pita se Marjanović.

Cijeli tekst dostupan je u drugom broju NET-a, Nacionalnog energetskog tjednika na linku http://issuu.com/energomedia/docs/net-vol02

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije