Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekskluzivno

Maja Brinar Frenkel: Većina Dubrovčana želi golf na Srđu

maja brinar frenkel (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/3
29.03.2013.
u 12:50

"Došli smo napraviti projekt kakav nije viđen u ovom dijelu Mediterana, a ne tužiti se ili na brzinu zaraditi. Pa, povrat je te investicije 20 godina!"

Sedam godina od prvih priprema za projekt terena za golf, hotela, vila i apartmana na Srđu, Dubrovčani će se na referendumu izjasniti žele li tu investiciju izraelskog biznismena Arona Frenkela na platou iznad svoga grada. S njegovom suprugom hrvatskog podrijetla Majom Brinar Frenkel razgovaramo o daljnjim potezima i planovima te kako su primili to što se potpisima za raspisivanje referenduma i praktički protiv projekta vrijednog oko osam milijardi kuna izjasnilo 10.980 Dubrovčana.

Kao raj na zemlji

Što vam znači ova svojevrsna odbijenica lokalne zajednice i vjerujete li da je to vjerna slika većinskog raspoloženja?

Odluku o raspisivanju referenduma pozdravljamo i ponosni smo što će naš projekt biti prvi u Hrvatskoj u koji će se na taj način svojim glasom uključiti i šira zajednica. Inače, ne vjerujem da su svoj potpis za raspisivanje referenduma dali samo oni koji su protiv projekta. Naprotiv, među njima je zasigurno i mnogo ljudi koji jednostavno žele da se kroz referendum čuje stvarni glas javnosti.

Je li točno da, prema istraživanju koje ste dali provesti, dvije trećine Dubrovčana podržava vaš projekt?

Rezultati istraživanja samo su potvrdili ono u što duboko vjerujemo. Nema nikakvih sumnji da Dubrovčani prepoznaju brojne koristi ovog projekta i da će se pozitivno izjasniti. To je projekt koji će njihovu gradu, županiji donijeti velik zaokret, a hrvatskom gospodarstvu priliku da se od dužničkog ropstva okrene prema pravoj investicijskoj revoluciji.

Kako tumačite to što se među protivnicima našlo i dvoje bivših ministara turizma (Pave Župan i V. Ostojić, op. a.) koji znaju koliko je golf potreban?

Ne mogu to komentirati. Ali moram reći da je ovaj projekt u prostornim planovima već deset godina, da je golf način da se privuče klijentela vrhunskog ranga, produlji sezona i da ćemo gradnju i početi prvo igralištem za golf s devet rupa i vježbalištem, butik-hotelom i 40-ak vila. Već u toj fazi sve mora izgledati kao raj na zemlji da bismo privukli bogate kupce koji će onda dovoditi svoje prijatelje, poslovne partnere...

U kuloarima se stalno oživljavaju priče da vaš suprug jednako uspješno pridobiva najviše političare i bivše i sadašnje garniture. Koliko visoko ide lobiranje?

Moj je suprug svjetski biznismen, radi u više od 15 zemalja i naravno da projekti ovakvog ranga dovode biznis i politiku u doticaj. No, to ne bih nazvala lobističkim, već više, kada ih bude, operativnim kontaktima.

Referendum projekt zamrzava na godinu dana, jesu li investitori spremni još čekati i kako ćete se postaviti po isteku tog roka?

Taj scenarij ne razmatramo, optimista sam i, ponavljam, vjerujem da će se Dubrovčani na referendumu izjasniti za novi zamah.

U slučaju povlačenja, bi li investitori tražili odštetu od hrvatske strane? Moj je suprug bio strpljiv sedam, osam godina, a u Hrvatsku se nije došao tužiti. Došli smo raditi, s idejom da napravimo nešto jedinstveno i još neviđeno u ovom dijelu Mediterana. I to, kako kvalitetom gradnje tako i turističkim uslugama. On je poduzetnik vizionar i ono što želi vidjeti u dogledno vrijeme jest završetak prve faze. Dakako, i tužba je legitimna u poslovnom svijetu, ali, vjerujte, to je nešto o čemu ne razmišljamo i to je zadnja opcija, od koje nitko ne bi imao koristi.

Radna mjesta i kava

Upoznati ste sa svim argumentima protiv gradnje na Srđu, no mnogi se mogu podvesti pod sumnju da je to posao puno unosniji investitorima nego Dubrovniku. Koliko je to točno?

Naravno da investitor u projekt ulazi radi profita. Međutim, ovaj projekt ima goleme multiplikativne efekte za turizam i cijelu zajednicu. Ne samo da donosi radna mjesta – i to oko 1500 u vrijeme same gradnje te kasnije oko tisuću – on produljuje sezonu, Dubrovniku mijenja imidž u top destinaciju vrhunskog turizma, a korist će osjetiti od hotela, restorana, suvenirnica, taksi službe... do muzeja, galerija, trgovina... Osim toga, gradnja će trajati oko šest godina, a povrat investicije predviđa se za 20 godina i očito je da smo došli da ostanemo.

Građani se boje i da bi Srđ mogao biti rezervat za bogate?

Naravno da neće. Zapanjena sam količinom dezinformacija i zlonamjernih konstrukcija na tu temu. Srđ će uvijek pripadati Dubrovniku i Dubrovčanima. Svi će sadržaji biti otvoreni i za građane, koji će na Srđ dolaziti u šetnju, na kavu...

>> Referendum o golfu na Srđu održat će se 28. travnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije