Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugovi

Loše kredite tvrtki banke utjeruju jedan po jedan

krediti
Arhiva VL
06.05.2010.
u 13:12

Udio loših kredita vidljiv je s odmakom od nekoliko godina, a u uvjetima snažnog rasta veliki broj novih kredita smanjio je negativan efekt

Hrvatski bankarski sustav zasad nije ozbiljno ugrožen kao, primjerice, ukrajinski gdje je udio loših kredita 39,9%, ili litavski sa oko 50%, no udio loših kredita stalno raste. Kod poduzeća je već premašio 10%. U rujnu 2009. udio loših kredita iznosio je 6,4 posto, dok je na kraju 2008. bio oko 5 posto.

“Prelijevanje” na banke

 – To je, naravno, posljedica gospodarske situacije koja se iz realnog sektora prelijeva na bankarski. Stara je izreka da nije moguće imati dobru banku koja ima loše klijente – komentira konzultantica s dugim iskustvom u bankarstvu Đurđica Ognjenović, direktorica tvrtke Ognjenović i Lovegrove.

  Manje banke ugroženije

 Osim makroekonomskih uvjeta i lošije procjene kreditnih rizika, na porast udjela nenaplativih kredita utjecalo je i smanjenje novog zaduženja. Udio loših kredita uvijek je, kaže, vidljiv s odmakom od nekoliko godina, no u uvjetima snažnog gospodarskog rasta brojni novi krediti ublažavaju taj tzv. prirodni prirast loših plasmana.

 – Tijekom 2009. kreditna aktivnost hrvatskih banaka bila je više nego skromna, pa je efekt udjela loših kredita veći – objašnjava Đ. Ognjenović, napominjući da ispravci vrijednosti odnosno rezervacije za loše plasmane ne prate rast loših kredita, te će se banke tek upustiti u dodatna rezerviranja, što će dodatno utjecati na profitabilnost.

 – Veće banke osnivaju i posebne odjele te zadužuju djelatnike da se angažiraju oko takvih klijenata puno radno vrijeme. S obzirom na to da sada zapravo moraju raditi nešto poput trijaže klijenata, teško da za tu vrstu posla, kad je riječ o tvrtkama, mogu angažirati vanjske agencije koje ipak nisu stručni bankarski kadar. No, loši krediti građana više su istorodni. Manje su banke ranjivije, iako im je problem loših plasmana manji u apsolutnom smislu, posljedice loših plasmana u ukupnim plasmanima mogu snažnije utjecati na smanjenje adekvatnosti kapitala. Sigurnosni “jastuk” koji služi ublažavanju posljedica kod njih može biti nešto slabiji.

Ključne riječi

Komentara 1

RI
riise
19:10 06.05.2010.

U svojoj knjizi \"Credit Card Nation\", američki sociolog Robert D. Manning kaže da dugovi \"guše prosperitet Amerike\"...Isto tako sugerira da dug dovodi ne samo do financijske propasti, nego i do moralne i društvene degradacije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije