Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar najavio

Linić: Prioritet nam je vratiti Inu na naftna i plinska polja u Hrvatskoj

slavko linić (1)
Patrik Macek/PIXSELL
27.03.2012.
u 12:05

Ministar Linić upozorio je da će ekonomska cijena plina u budućnosti građanima izazvati velike probleme

– Prioritet nam je vratiti Inu na naftna i plinska polja u Hrvatskoj. Ocijenimo li da Ina nije zainteresirana, ima jako puno onih koji jesu. Želimo u Ini razgovarati o investicijama, radnim mjestima i bogatstvu Hrvatske – rekao je ministar financija Slavko Linić u intervjuu novom broju Banke, prenosi Business.hr.

U Sektorskoj analizi, posvećenoj energetici i naftnoj industriji, koju su objavili Ekonomski institut Zagreb i časopis Banka, ističe se, između ostalog, da je na smanjenje proizvodnje energije najviše utjecao pad proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, koja je u siječnju 2012. na međugodišnjoj razini pala za 18 posto, dok je vađenje sirove nafte i prirodnog plina smanjeno za 9,8 posto.

Ministar Linić upozorio je da će ekonomska cijena plina u budućnosti građanima izazvati velike probleme, a najavio je i da će preokrenuti trend opadanja proizvodnje energije u Hrvatskoj, objavila je Banka.hr, a prenosi Business.hr.

Sektorske analize o energetici i naftnoj industriji pokazuju da su u Hrvatskoj cijene plina za industriju među najvišima u Europi, a skuplji plin i brži rast cijena električne energije pokazuju da je domaća industrija u relativno nepovoljnijem položaju od EU, odnosno da joj skuplje cijene energenata smanjuju konkurentnost.

>>Cijeli tekst čitajte ovdje

Komentara 37

ST
stefj
12:22 27.03.2012.

He, he glavno mu je bilo zaposliti ekipu s briškule u HAC-u...

ST
stefj
12:31 27.03.2012.

Da je industriji samo cijena plina problem, onda zapravo ne bi bilo problema. Puno veći problemi su porezna politika, parafiskalni nameti, cijena kapitala, cijena ostalih energenata, zakon o radu, itd sve skupa čini Hrvatsku jako nepoželjnom za bilo kakvu investiciju, naročito u proizvodnju ili nešto slično. No to možemo dodati političku nesigurnost (stalna promijena zakona i poreza), tako da su dugoročne investicije vrlo nesigurne, te ih niti nema. A ovo s vraćanjem INA-e doma... Ma glupost. Zašto INA nije u Libiji, Rusiji, a i sa Sirijom je trebalo drugačije. Općenito, INA je jedan dobar primjer zašto država nije dobar vlasnik - umjesto da postane ragionalno najjača kompanija i kupi MOL, politika ju je dovela do ruba propasti i pred bankrot. Da u zadnji tren nije prodan većinski udio MOL-u, INA bi bankrotirala. Ma gdje poduzeće na tržištu može funkcionirati s 38% birokracije i političkim ugovorima s dobavljačima...

OS
osica
12:18 27.03.2012.

gosp. Linić - na Ggrobniku reču \" kasno je zapolne k maši poć\" - prodali ste INU -

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije