Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održana skupština

Kvarner osiguranje u dokapitalizaciju ulaže 15 mil. eura

'24.01.2007., Zagreb - Predstavljeni su najnoviji poslovni rezultati Vienna Insurance Groupe i Cosmopolitan Lifea prema kojima je premijski prihod u odnosu na proslu godinu narastao 30 posto. Zlatka C
'Dalibor Urukalovic/Poslovni dnev'
16.11.2011.
u 08:00

Uprava ovom dokapitalizacijom želi ojačati poziciju na hrvatskom tržištu i udariti temelje za još snažniju budućnost

Na skupštini Kvarner Vienna Insurance Group (KVIG) odlučeno je o dokapitalizaciji društva od 15 milijuna eura, čime je riješen problem manjka adekvatnosti kapitala, o čemu je rješenje prije oko deset dana donijela Hanfa i zatražila brzo povećanje kapitala društva.

Nova uprava

Uprava društva tvrdi da je taj novac više nego dovoljan u zadovoljavanju adekvatnosti kapitala i njegove visine koja će omogućiti daljnje širenje na tržištu, prije svega na području životnog osiguranja, gdje KVIG i sada zauzima vodeću poziciju. Hanfa će se o provedenoj dokapitalizaciji očitovati u petak.

– Ovom dokapitalizacijom KVIG želi ojačati svoju poziciju na hrvatskom tržištu i udariti temelje za izgradnju još snažnije budućnosti. S takvom namjerom ne samo da će se riješiti manjak adekvatnosti kapitala od sedam milijuna kuna u životnim osiguranjima koji je utvrdila Hanfa nego se s tom dokapitalizacijom išlo daleko iznad pokazujući svim našim klijentima i poslovnim partnerima da se radi o stabilnom i ozbiljnom osiguravatelju – ističu u upravi društva, koju sada čine Harald Riener i Hans Raumauf.

Naime, dan nakon što je Hanfa donijela rješenje o potrebnoj dokapitalizaciji, čelno mjesto u upravi Kvarner VIG-a napustio je Luka Matošić, prema tvrdnjama nekih pojedinaca s tržišta upravo zato što je društvo dugo odugovlačilo s provedbom dokapitalizacije, a na čiju potrebu Hanfa upozorava još od prošle godine. Svoje stajalište o provedenoj dokapitalizaciji Hanfa će donijeti u petak, dok se točno utvrdi zadovoljava li sadašnja visina kapitala potrebnu adekvatnost. No još prošli tjedan predsjednik uprave Hanfe Ante Samodol napomenuo je kako bi tom društvu bilo potrebno 20 milijuna eura dodatnog kapitala, pa ne bi čudilo da Hanfa zatraži i dodatni kapital. U rješenju donesenom prije deset dana Hanfa je potvrdila kako dokapitalizaciju Kvarner VIG-a traži još od sredine 2010. godine, nakon čega društvo i najavljuje povećanje kapitala za tri milijuna eura.

Izbjegnuta likvidacija

Početkom ove godine revizor KPMG-a upozorava da Kvarner VIG nema dovoljnu adekvatnost kapitala u neživotnim osiguranjima, dok društvo istodobno govori o višku kapitala od 1,1 milijun kuna.

Naknadno ipak priznaje manjak od 3,87 milijuna kuna. Kumulirani gubitak procjenjuje se na 25,2 milijuna kuna, piše u nedavnom rješenju Hanfe.

Mnoga osiguravajuća društva na tržištu sada mogu odahnuti jer nakon Hanfina rješenja mnogi su se pribojavali najcrnjeg scenarija – likvidacije društva, što će se sada, nakon dokapitalizacije – izbjeći.

Likvidacija bi, naime, značila isplatu štete osiguranicima Kvarner VIG-a iz jamstvenog fonda u koji novac uplaćuju sva osiguravajuća društva u Hrvatskoj, a u isplati naknade sudjeluju prema veličini udjela na tržištu.

To znači da bi likvidacijom Kvarnera najviše neizravne štete imali Agram i Croatia osiguranje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije