Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

"Kriza još 10 godina, Europska unija kao bivša Jugoslavija"

'Italian Prime Minister Silvio Berlusconi (L) adjusts his tie next to German Chancellor Angela Merkel before posing for a family photo on November 3, 2011 during the G20 Summit of Heads of State and G
Foto: 'JIM WATSON'
1/4
12.11.2011.
u 10:00

Ekonomist Jože Mencinger, prvi slovenski ministar gospodarstva, upozorava da će ekonomska kriza potrajati još najmanje 10 godina

Problemi s Grčkom i Italijom žestoko su potkopali temelje eurozone i ugrozili opstanak EU, upozoravaju ugledni svjetski ekonomski analitičari i političari. Nouriel Roubini, američki ekonomist koji je prvi najavio globalnu recesiju 2008., upozorio je da bi Italija uskoro mogla napustiti eurozonu i vratiti se liri. Roubini smatra da Italija uz 7 posto kamata za zaduživanje neće moći otplaćivati 1900 milijardi eura duga.

Kapital potisnuo rad

– Talijanski dug stigao je do točke kad više nema povratka. Nikakva politička promjena ne može promijeniti činjenicu da talijanski dug iznosi 120 posto BDP-a. Italija bi trebala ostvariti suficit od 5 posto samo da bi otplaćivala dug. Izlazak Italije iz eurozone, s obzirom na veličinu te države, značio bi i raspad monetarne unije – upozorio je Roubini.

Ekonomist Jože Mencinger, prvi slovenski ministar gospodarstva, upozorava da će ekonomska kriza potrajati još najmanje 10 godina.

– Treba biti strpljiv pa čekati i izlaziti iz krize, što će potrajati sigurno još deset i više godina. Kriza nije nastala 2008., ona se rađala najmanje 30 godina i riječ je o velikim pomacima između udjela rada i kapitala u društvenom proizvodu, i to u korist kapitala. To je stvorilo veliku razliku između potražnje i ponude. Osobito kada se ponuda preselila u Kinu. Tu je nastao problem. To se godinama održavalo kreditima i, dok je bilo tako, nije bilo krize – kazao je Mencinger za srpski list Vreme. Mencinger ističe da današnji EU pogađa "jugoslavenski sindrom" prema kojemu su "Nijemcima krivi Grci, a Grcima Nijemci". Kritičan je i prema euru.

– Euro je kreiran kao politički simbol, koji sliči na jugoslavensko bratstvo i jedinstvo. Kad je stvoren euro, nitko nije razmišljao o tome da bi netko mogao izaći iz eurozone, uopće nije predviđen taj mehanizam. Mislili su da je to nešto što će trajati vječno i zbog toga je valuta i došla u krizu... Riječ je o političkom projektu koji je već u početku bio loše postavljen – kazao je Mencinger.

Europa je prijetnja

Američki ministar financija Timothy Geithner zatražio je brzu akciju EU.

– Kriza u Europi ostaje središnja prijetnja za globalni rast. Europa mora brzo provesti jake mjere za povratak financijske stabilnosti – kazao je Geithner.

Ključne riječi

Komentara 258

KO
koinsky
17:36 13.11.2011.

ali u kapitalizmu nema pravedne borbe startrack.u americinpr.svatko moze postati predsjednik.svatko tko ima iza sebe kapital i medije.

FR
fran108
12:53 12.11.2011.

srbende---dajte još koji super komentar , kako ste načitani. ako tadić sazna da niste na kosovu jao si ga vama.

Avatar flegmatik
flegmatik
11:26 14.11.2011.

@wotan: tko je pornograf?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije