Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADIONICA BICRO-A

Krajnje je vrijeme da hrvatski poduzetnici zaštite svoje brendove

bicro radionica (1)
Foto: BICRO
1/3
29.05.2013.
u 10:32

Svrha radionice bila je upoznati sudionike s pravima koja proizlaze iz žiga, a naročito žiga Zajednice koja vrijede na teritoriju cijele Europske unije te pravovremeno prenijeti znanje o mogućnostima korištenja prava Europske unije

U organizaciji Poslovno – inovacijske agencije Republike Hrvatske (BICRO), glavnog partnera za transfer tehnologije u Europskoj poduzetničkoj mreži (EEN), održana je radionica na temu \'\'Zaštitimo hrvatske brendove prije ulaska u EU“. 

Svrha radionice bila je upoznati sudionike s pravima koja proizlaze iz žiga, a naročito žiga Zajednice (tzv. Community Trademark - CTM žig) koja vrijede na teritoriju cijele Europske unije te pravovremeno prenijeti znanje o mogućnostima korištenja prava Europske unije, ali i o potencijalnim rizicima koji uslijed proširenja tih prava na RH nakon ulaska u EU mogu nastati prvenstveno za poduzetnikenositelje ranijih prava u Republici Hrvatskoj koji nisu pravovremeno zaštitili svoje proizvode, priopćeno je iz agencije. Radionica je izazvala velik interes javnosti budući je zaštita žiga osobito bitna u današnje vrijeme jer Republika Hrvatska uskoro postaje dijelom jedinstvenog europskog tržišta, na kojem će hrvatski poduzetnici morati pronaći svoje mjesto među jakom konkurencijom i osigurati prepoznatljivost svojih proizvoda i usluga. 

Stručnjaci iz područja zaštite intelektualnog vlasništva sa prisutnima su podijelili svoja znanja i iskustva, te ukazali na prilike i probleme s kojima se poduzetnici – nositelji prava na žig susreću prilikom ulaska u EU.  - Krajnje je vrijeme da poduzetnici koji nisu zaštiti svoj žig pokrenu postupak zaštite istog kako bi nesmetano nastavili poslovanje koristeći svoj brend i nakon ulaska Hrvatske u EU - istaknuo je Goran Zeković, voditelj EEN-a ispred BICRO-a i hrvatski ambasador EU IPR Helpdeska.

Sudionici radionice imali su prilike čuti više o načinu registracije žiga koje je prezentirala Katarina Kompari, zastupnica za žigove i patente iz ZMP IP-a.: \'\'Svaka registracija prava intelektualnog vlasništva, ne može i ne smije biti svrha sama sebi, već se mora osvijestiti kao korak prema zaštiti/sigurnosti vlastitih prava na tržištu prema drugim subjektima. Činjenica da će Republika Hrvatska postati članicom EU nosi sa sobom praktične posljedice za nositelje prava intelektualnog vlasništva. Promišljanje o vlastitim pravima izvan teritorija Republike Hrvatske je i do sada bila nužnost, a sada postaje stvarnost obzirom da će žig Zajednice neminovno zahtijevati daleko zahtjevnije uključivanje nositelja prava u sagledavanju vlastite pozicije unutar zaštićenih prava trećih osoba.“ Na radionici je predstavljen i Vodič za pretraživanje žigova izrađen od strane Europskog IPR Helpdeska kojeg je uz Gorana Zekovića, uredio i prilagodio Vedran Đidara, također hrvatski ambasador EU IPR Helpdeska.

- Postoji više besplatnih baza za pretragu žigova koje smo na ovoj radionici nastojali približiti poduzetnicima koji možda nisu ni svjesni kako lako i brzo mogu doći do informacije o istima. Iz tog razloga smo dali prioritet prilagodbi Vodiča za pretraživanje žigova te se nadam kako će isti biti poticaj poduzetnicima da uvrste zaštitu žiga u svoje poslovno-strateške planove - izjavio je Đidara.

>>Hrvatska je već zakasnila iskoristiti ulazak u EU za stvaranje imidža

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije