Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pristup internetu

Kraj trogodišnjeg procesa: Odbili tužbu HT-a, pobijedio HAKOM

ivica mudrinić
Žarko Bašić/Pixsell
17.04.2012.
u 11:09

Visoki upravni sud RH potvrdio regulatornu odluku HAKOM-a vezanu uz svjetlovodnu infrastrukturu

Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio je tužbu HT-a i potvrdio odluku kojom je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) odredila regulatorne obveze HT-u na tržištu širokopojasnog pristupa internetu, čime je u potpunosti završen trogodišnji postupak koji je bio predmet stalnih medijskih i stručnih rasprava, izvijestili su iz HAKOM-a.

HAKOM je ovom odlukom, između ostalog, HT-u odredio okvirne uvjete pod kojima je obvezan drugim operatorima na tržištu davati pristup izgrađenoj svjetlovodnoj pristupnoj infrastrukturi. Odluka je rezultat dugotrajne i opsežno provedene analize tržišta širokopojasnog pristupa internetu, a temelji se na dva osnovna načela: poticanju ulaganja i razvoju održivog tržišnog natjecanja (uzimajući u obzir specifičnosti tržišta Republike Hrvatske) i najboljoj europskoj praksi koja je postavljena preporukom Europske komisije o regulaciji pristupnih mreža nove generacije, istaknuli su.

Reguliranjem uvjeta pristupa izgrađenoj svjetlovodnoj pristupnoj infrastrukturi na način kako je to odredio HAKOM stvaraju se uvjeti pod kojima izgrađenu infrastrukturu mogu koristiti i drugi operatori javnih komunikacijskih usluga u Republici Hrvatskoj, pod jednakim i konkurentnim uvjetima. Jedino ovakva regulacija može dovesti do potpunog razvoja tržišta na dobrobit krajnjih korisnika u pogledu nižih cijena i bolje kvalitete usluga, a time i do ulaganja u nove pristupne infrastrukture.

Iako je HT u više navrata tražio od HAKOM-a izuzeće od regulacije kao preduvjet za ulaganje u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu, presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske potvrda je da je odluka HAKOM-a u skladu sa Zakonom o elektroničkim komunikacijama i postavljenim ciljevima koje je HAKOM obvezan provoditi, poručili su iz HAKOM-a.

Visoki upravni sud u svojoj je presudi potvrdio stav HAKOM-a navodeći: "Kad ne bi ova regulatorna obveza bila određena, HT bi bio u mogućnosti iskoristiti prednost prvog ulaska na tržište te onemogućiti ostale operatore u stjecanju korisničke baze, što bi za posljedicu imalo uspostavu monopola te ograničenje tržišnog natjecanja, pri čemu nije riječ o ograničenju slobode poduzetništva jer pružanje navedenih usluga ovisi o HT-u".

Iz HAKOM-a poručuju da vjeruju kako će ova presuda okrenuti novu stranicu u postupku ostvarivanja novih ulaganja, odnosno usmjeriti HT da više ne dovodi u pitanje osnovanost odluka HAKOM-a nego da nastavi s ulaganjima u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu te određivanjem veleprodajnih uvjeta i cijena koje će mu omogućiti ostvarivanje povrata na ulaganja uz istovremeno nenarušavanje održivog tržišnog natjecanja.

Komentara 41

NI
nikola1975
11:59 17.04.2012.

Comparator ovdje uopće nije riječ o staroj infrastrukturi već novoj svjetlovodnoj koju je HT planirao postaviti do svakog stana. S obzirom na svoju financijsku snagu oni su u stanju to napraviti ali nisu željeli omogućiti najam drugim operaterima. Ovom odlukom daje se za pravo HAKOM-u koji je propisao uvjete za najam te infrastrukture tj. HT -u se izbija mogućnost stvaranja monopola

HO
horacio
12:03 17.04.2012.

Načelno su izgubili svi građani RH koji su svojim sredstvima i samodoprinosima izgradili infrastrukturu koju sada ovi svojataju.

Avatar comparator
comparator
11:28 17.04.2012.

Vlasnici infrastukture koliko vidim presudom su dobili potvrdu o kupnji iste za sitnu lovu. Načelno su izgubili postupak ali su postali nedvojbeni vlasnici svih telekomunikacijskih podzemnih i nadzemnih kablova u zemlji .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije