Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao stoljeća

Konstruktor otpao, Aktor gradi crnogorsku autocestu

autocesta
Arhiva VL
11.05.2010.
u 15:58

Savjet za izgradnju autocesta crnogorske vlade jednoglasno je danas prihvatio ponudu grčko-izraelskog konzorcija Aktor-HCH za izgradnju autoceste Bar - Boljare.

Splitski Konstruktor nema više nikakvu nadu da će graditi crnogorsku autocestu Bar - Boljare iako je njegova ponuda bila jeftinija više od milijardu eura od konkurenta. Naime, Savjet za izgradnju autocesta crnogorske vlade jednoglasno je danas prihvatio ponudu grčko-izraelskog konzorcija Aktor-HCH za izgradnju autoceste od Bara do granice sa Srbijom.

Ukupna dužina ceste od Bara do granice sa Srbijom je 170 kilometara, a konzorcij će u prvoj fazi graditi 63,5 kilometara, od Bara prema sjeveru Crne Gore, po cijeni od 1,575 milijardi eura, kazao je ministar prometa Crne Gore Andrija Lompar.

Cijena kilometra crnogorske autoceste je 23,5 milijuna eura, a Vlada Crne Gore sutra bi trebala potvrditi odluku Savjeta. Lompar je istaknuo da će koncesijski ugovor biti potpisan za tri do četiri mjeseca, nakon što grčko-izraelski konzorcij osigura novac i bankarska jamstva.

- Izraelci su spremni da za četiri godine od potpisivanja ugovora izgrade tu dionicu ceste - kazao je Lompar. Dodao je da je konzorcij smanjio cijenu za prvih 63,5 kilometara za desetak posto. Podsjetimo, Aktorova ponuda za cijelu autocestu Bar - Boljare iznosi 3,9 milijardi eura, a hrvatski konzorcij Konstruktor-IGH-Tehnika pobijedio je na natječaju s ponudom od 2,7 milijardi eura, ali je "posao stoljeća" izgubio jer nije na vrijeme dostavio jamstva za financiranje projekta.

Komentara 31

OB
-obrisani-
21:38 11.05.2010.

crocro01 kaj ti je kakve to vragu bedastoce mlatis, kaj hrvatska da placa crnogorcima autoput, jedan takav imamo kojeg smo sami platili, a otplatit ga nemozemo ni za 30 godina, sad da isto takav napravimo crnogorcima zabadava, kaj imas temperaturu? da se to isplati onda bis e na natjecaj javio i austrijski STRABAG koji je kupio njemackoj giganta Valter bau, a nisu ni ponudu poslai, kaj i ti imas zavrsene najvise hrvatske skole v kumrovcu??????????

EU
EUfan
23:33 11.05.2010.

Pa ima li itko pametan da je pomislio da bi Hrvatska imala koristi od tog posla. Sve poslove Žderonja, Jure i kompanija su odradili sa svojim mafijašima u državnom vrhu. I to po cijenama da boli glava. Sve ćemo to ionako platiti mi budaletine i stoka sitnog zuba.

DE
deputo
18:44 11.05.2010.

Ajde Janez ne laprdaj bolje mijenjaj nick nisi ga dostojan ti si u EU ali si seljačina nisi dostojan spomenuti ime Fraca Prešerna a kamoli ga nositi.Bolje bi vam bilo da vratite novce štedišama Ljubljanske banke pa možda i dobijete malo mora.A što se tiče one tvoje izjave da moramo u EU preko vas tu si u pravu naš IGH sa Jurom Radićem napravi most preko vaše dežele pa eto nas u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije