Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarski forum

Končar i Siemens zajedno u proizvodnju vlakova za HŽ

'12.03.2013., Zagreb - Hrvatsko-njemacki poslovni forum u sklopu posjeta njemackog vicekancelara i ministra gospodarstva i tehnologije Philippa Roeslera u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Na forumu su s
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
13.03.2013.
u 07:29

Vidošević je Nijemce zamolio da stave hrvatske proizvode na police maloprodajnih lanaca kako ne bi nastao socijalni slom

Njemačko-hrvatski forum, koji je u Zagreb doveo velike njemačke tvrtke predvođene njemačkim vicekancelarom i ministrom gospodarstva Philippom Röslerom, urodio je projektom na temelju kojega bi se u budućnosti mogla razviti i velika proizvodna tvrtka. Naime, Končar i Siemens udružit će snage i zajednički izaći na natječaj Hrvatskih željeznica za nove vlakove.

Kao kooperant u poslu bi sudjelovala i Đuro Đaković Montaža, koja je u vlasništvu njemačke tvrtke Bilfinger. Ako se prototip pokaže kvalitetnim i uspije prodati u inozemstvu, u Hrvatskoj bi trebala izrasti tvornica. Osim o vlakovima, Nijemci i Hrvati dogovarali su i suradnju za manji turistički projekt – avioprijevozništva. Riječ je njemačkoj ideji da se otoci prometno povezuju malim avionima.

– Izravnih stranih ulaganja bilo bi i više od ukupno tri milijarde eura kada bi njemački ulagači imali pravnu sigurnost i kad bi se uklonile administrativne barijere za ulaganje u Hrvatsku te liberalizirao Zakon o radu – zaključio je Rösler. A predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević forum je iskoristio kako bi zamolio njemačke maloprodajne lance da na police stave hrvatske proizvode.

– Bojim se potresa i socijalnih problema jer o prehrambenoj industriji ovisi hrvatsko selo – poručio je Vidošević istaknuvši da Hrvatska u miraz Uniji donosi sjajan geografski položaj. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak svjestan je da investicija nema bez reformi, ali najavio je i rast BDP-a.

– Suradnja s Njemačkom nije dovoljna i mora se poboljšati. Kad uredimo zemlju, njemački kapital će doći – siguran je ministar.

Komentara 5

Avatar Vrijeme
Vrijeme
18:03 13.03.2013.

Od svih ovih ideja, jedino mi se svidja ova sa keksima u Njemackoj,.....ovo ostalo su utopije. O kakvim vi to vlakovima i zracnim lukama govorite? Nemojte od nas praviti majmune.

BN
BAT NERVOZA
23:23 13.03.2013.

Gdje je Gredelj u svoj toj priči? Gdje su oni koji su odbili pismo namijere Njemačkog veleposlanika da se osnuje zajednicka tvrtka u kojoj bi jadni TZV Gredelj participirao.Ne Končar je tada odbio bilo kakvu mogučnost povezivanja sa Siemensom a gle sada.....jadno...

KA
kajbiti
19:13 14.03.2013.

Izgleda da je netko odlucio dotuci Gredelj I unistiti I onih preostalih 1000 radnika koji su taman poceli dizati firmu iz pepela. Mozda simensu treba jeftin prostor za tvornicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije