Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprezne pripreme

Koku brinu cijene žitarica i skori 'gubitak' Cefte

dragutin drk
Patrik Macek/PIXSELL
02.05.2013.
u 15:01

Izvoz je porastao 7 posto, ojačali su u Austriji, Španjolskoj, Italiji i Sloveniji, što je ključno uoči ulaska u EU, a ušli su i u Rusku federaciju

Koka iz Varaždina u prošloj je godini povećala svoju brutto dobit s 8,58 na 27,44 milijuna kuna, stoji u nekonsolidiranom godišnjem izvješću koje su objavili na stranicama Hanfe. Iako su im ukupni rashodi porasli za 26 milijuna kuna, prvenstveno zbog poskupljenja sirovina i materijala, ukupni su prihodi povećani za čak 45 milijuna kuna te su iznosili 1,34 milijarde kuna. Na sirovine i materijale lani su utrošili čak 709 milijuna kuna, naspram 686 koliko su utrošili godinu ranije.

- Problematika poslovanja najvećim je dijelom bila vezana uz promjene na tržištu inputa, primarno sirovina za proizvodnju stočne hrane. Povećanje cijena sirovina utjecalo je na izniman rast cijena koštanja stočne hrane, a posljedično i finalnih proizvoda. Najveći poremećaj izazvala je suša, koja je utjecala na vrlo veliki porast cijena žitarica i uljarica, prije svega kukuruza i soje, ali i otežala nabavu potrebnih količina kvalitetnih sirovina. S druge strane, realizacija na domaćem tržištu i mogućnost da se nove cijene inputa prenesu na prodajne cijene bila je ograničena i uvjetovana pogoršanim ekonomskim faktorima i pritiskom konkurencije - stoji u izvještaju čiji je prvi potpisnik Dragutin Drk, predsjednik uprave.

No, dodaje, poboljšana je organizacija i kontrola unutarnjih pokazatelja te su \"pozitivni pokazatelji ostvareni po svim organizacijskim jedinicama\". Poboljšali su strukturu prodaje, stavivši naglasak na visokofinalizirane proizvode, kod kojih je, prirodno, i krajnja dobit veća. Tako je najviše porasla prodaja paniranih i pečenih proizvoda, za 11 posto, dok je zbog proširene ponude za 42 posto rasla prodaja mariniranih proizvoda. Rezimirano, prodaja je lani na domaćem tržištu porasla 1 posto, no puno je važniji rast prodaje od 7 posto u izvozu, koji i dalje raste. Povećava se udio izvoza u zemlje EU, a najviše su porasli na tržištima Austrije, Španjolske, Italije i Slovenije. Prihodi od prodaje u inozemstvu porasli su s 203 na 228 milijuna kuna.

- Nakon vrlo opsežnog i specifičnog pregleda veterinarske komisije Ruske federacije, ostvarena je dozvola za izvoz u Rusiju, Bjelorusiju i Kazahstan, što u kontekstu gubitka tržišta Cefte nakon 1. srpnja 2013. predstavlja osnovu za razvoj prodaje i na tim tržištima - kažu. Upravo im je odnos s Ceftom, tj. gubitak položaja koje su imali hrvatski izvoznici, glavna preokupacija u nadolazećem razdoblju. 2012. godine na tržišta regije, to jest u zemlje Cefte, izvezli su čak 11 posto više no godinu ranije. No ulaskom u EU bitno se mijenja situacija.

- Dolazi do gubitka značajnog dijela tržišta Cefte, a Hrvatska ulazi na tržište EU na kojem vladaju jednaki uvjeti poslovanja za sve tvrtke unutar Unije. Potrebna je kvalitetna prilagodba poslovanja prema standardima konkurencije iz EU - kažu.

Iz Koke su objavili i nekonsolidirani tromjesečni izvještaj za ovu godinu. Prodaja i dalje raste. Na domaćem tržištu prodano je 3,22 posto više nego u istom tromjesečju lani. No isto tako poskupljuju i sirovine pa spominju \"enormni porast cijena žitarica koje ugrađuju u stočnu hranu\". Stoga je i brutto dobit u prvom tromjesečju s 3,49 lanjskih milijuna pala na 619 tisuća kuna. Dodajmo da je Koka na kraju 2012. zapošljavala 1752 radnika, 10 više no godinu ranije.

>> Cefta: Proizvodnju sele u BiH i Srbiju, bez posla ostaje 4000 radnika!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije