Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kukuljanovo

Kod Rijeke puštena u rad najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

solarna elektrana
Adria Sol
19.03.2012.
u 12:41

Ukupna investicija prelazi 500 tisuća eura, a povrat investicije očekuje se nakon šest godina

Tvrtka Adria Sol iz Kukuljanova pokraj Rijeke izgradila je na krovu pogona za preradu soli u Industrijskoj zoni Kukuljanovo do sada najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, ukupne snage 283kWp. Riječ je o objektu u vlasništvu grupe Ma.Co.T s kojom je Adria Sol vlasnički povezana.

Ukupna investicija prelazi 500 tisuća eura, a povrat investicije očekuje se nakon šest godina. Svu proizvedenu električnu energiju elektrana predaje u elektroenergetsku mrežu. Očekivana godišnja proizvodnja iznosi više od 300 tisuća kWh što bi, primjerice, kako u priopćenju navodi tvrtka Adria sol, bilo dovoljno za opskrbu oko sto kućanstava električnom energijom. Tvrtka Adria sol instalirala je još veću solarnu elektranu od 315 kWp u Gospodarskoj zoni Čaporice nedaleko od Trilja, također na krovu objekta u vlasništvu grupe Ma.Co.T. koja će uskoro biti puštena u rad.

Za obje solarne elektrane korištena je ista tehnologija i oprema, a administrativna procedura potrebna za realizaciju ovih projekata trajala je skoro godinu dana, navode u tvrtki Adria Sol upozoravajući na potrebu ubrzanja procedure na maksimalno nekoliko mjeseci po ugledanju na EU, što bi bilo korisno za hrvatsko gospodarstvo jer bi se, uz bolju koordinaciju među institucijama, kroz ovakve projekte doprinijelo zapošljavanju i gospodarskom rastu Hrvatske.

U Adria Solu planiraju i skori završetak nekoliko manjih solarnih elektrana na krovovima obiteljskih kuća, pa tako osim investiranja i razvoja vlastitih projekata solarnih elektrana tvrtka nudi zainteresiranim klijentima fotonaponske sustave po sistemu “ključ u ruke".

Komentara 32

VI
Vito
13:56 19.03.2012.

Dok je bila marina matulović dropulić \"zaštitarka\" za isto je bilo potrebno zadovoljiti 82 \"zakona\" koji hrvatskom stanovništvu demokratski dopuštaju izgradnju alternativnih izvora energije... Dobro je da in ne tjeraju plaćati paušal po 1kW isporuščene sunčane energije za vrijeme sunčanihh dana iznad Hrvatske... Kako to mislim? Sunce u seknundi isporuči jedna kW svoje energije na kuglu zemaljsku, htijeli to mi iskoristiti ili ne... Da su \"zaštitari\" malo pametniji naplaćivali bi tu energiju jednako kao što naplaćuju naknadu za radio televizijsko zračenje, imali radio ili tv prijamnik ili ih ne imali... Jednostavo napišu zakon o naplati korištenja sunčeve energije i to počnu provoditi uz nadzor meteorologa koji im dostavljaju koliko je određeni dan imao sunčanih sati... Dobijete na kućnu adresu račun - danasste koristili sunce toliko i toliko minuta što je toliko i toliko kWh koje morate platiti... U protivnom vam slijedi ovrha... Nekad su tako naplaćivali porez prema količini dimnjaka i velćini prozora....

MK
mali kukuriku
14:19 19.03.2012.

Tko je bio na otvorenju?

VI
Vito
13:56 19.03.2012.

administrativna procedura potrebna za realizaciju ovih projekata trajala je skoro godinu dana jesu li vrekli da im za tih par skupljača sunčeve energije treba zadovoljiti najmanje 72 \"zakona\"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije