Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi trend

Kina više nije najjeftinije mjesto za proizvodnju

kina
Marko Lukunić/PIXSELL
15.09.2011.
u 11:50

Sve je skuplje proizvoditi u Kini zbog nedostatka radne snage i povećanja minimalnih plaća.

Kina gubi status mjesta za najjeftiniju proizvodnju zbog sve većih troškova i povećanja minimalnih plaća. Prema izvješću poznate revizorske kuće KPMG, ulagači se zbog toga sve više okreću drugim azijskim državama poput Bangladeša, Indije, Indonezije i Vijetnama.

Novi je trend disperzija proizvodnje po cijeloj Aziji, pa se tako Indonezija i Vijetnam specijaliziraju za proizvodnju obuće, dok se u Indiji najviše proizvode ručno šivane tkanine i kućanski proizvodi od metala. Kina pak još uvijek drži primat u proizvodnji kućanskih elektroničnih proizvoda i pokućstva.

Razlozi za sve skuplju proizvodnju u Kini ne leže samo u povećanim troškovima nego i u sve starijoj populaciji. Poznata kineska politika jednog djeteta po obitelji dovela je pak do nedostatka radne snage, što radnike stavlja u položaj da mogu tražiti veće plaće.

Komentara 5

Avatar ante78
ante78
22:09 15.09.2011.

zapadni licemjeri će uvijek naći djecu i sirotinju da rade za pola dolara 16 sati na dan i reći kako pomažu tim ljudima, a na njima zarađuju 100 puta više.

TA
tatamlata
07:39 17.09.2011.

15.09.2011. u 22:09h ante78 je napisao/la: Tako je Ante! Ne kupuj robu sa istoka, ne podupiri lopove pa pomozi tim ljudima da ne rade za tako male place ;/

UT
utatica
23:11 18.09.2011.

kaj i njihovi šljakeri više ne žele raditi za šaku riže dnevno? Vidla žaba da se konji kuku pa digla nogu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije