Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predomislio se

Kerum prodao Koteks svome nećaku G. Sapunaru

'19.05.2011., Zagreb - Gradonacelnik Splita Zeljko Kerum prosetao je zagrebackom spicom te s drustvom popio pice u popularnom Buldogu. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
02.11.2011.
u 17:55

Nije poznata cijena po kojoj je prodan Koteks, navodno je riječ o 6 milijuna kuna

Samo nekoliko dana nakon što je Željko Kerum u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji najavio prodaju svoje tvrtke Koteks, iz uprave te trgovačke kuće na Zagrebačkoj je burzi objavljeno da je prodaja i realizirana. Doduše, Kerum je – bez obzira na to što zbog nespojivosti gradonačelničke i poduzetničke funkcije to ne bi smio – rekao da će Koteks kupiti austrijska korporacija Porr, a na kraju je kupac Goran Sapunar, sin Kerumove sestre Mare. Na upit Hanfe, dva-tri dana nakon spomenutog intervjua, uprava Koteksa je obavijestila burzu da nikad nije bilo ni govora o prodaji Porru. Premda je najavu izrekao sam vlasnik, direktor Mario Dadić sve je svalio na medije.

Prema obavijesti upućenoj burzi i Hanfi, Kerum je prodao svih svojih 603.456 (90,14%) dionica, a ugovor je potpisan 24. listopada.

Dionica 9,47 kuna

Nije poznata cijena po kojoj je Goran Sapunar, i to kao fizička osoba, preuzeo tvrtku – navodno je riječ o 6 milijuna kuna – ali je na dan potpisivanja ugovora dionica Koteksa vrijedila 9,47 kuna. Osim Keruma, male udjele ima nekoliko bivših i sadašnjih zaposlenika Koteksa, a najveći je mali dioničar država sa 2,88%.

Zanimljivo je da bi se i ova transakcija mogla svesti u grupaciju Kerumovih krupnih najava bez prevelika pokrića.

Željko Kerum tako se, barem formalno, odrekao tvrtke čija je najveća vrijednost velik, ali dobrim dijelom zapušteni trgovački centar na splitskim Gripama i zemljište na kojem je sagrađen. Trgovački centar prvi je pravi shopping mall u Hrvatskoj, sagrađen uoči Mediteranskih igara 1979. Tvrtka je u privatizacijskim procesima gotovo propala u devedesetima, a centar je ponešto živnuo posljednjih godina. Koteks ima i zemljište u splitskom predgrađu Dujmovača, na kojem je Kerum planirao graditi centar Keri te poslovne prostore u neboderu u središtu grada. Imovina tvrtke procijenjena je na 28 milijuna kuna. Prema najnovijem dostupnom financijskom izvješću, Koteks je drugi kvartal završio sa 1,5 milijuna kuna gubitka, što je znatno bolje od prošlogodišnjeg rezultata, kad je minus u istom razdoblju iznosio više od dva milijuna.

Mnogo je zanimljivija priča o Goranu Sapunaru, diplomiranom ekonomistu i sinu Kerumove sestre Mare i današnjeg predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara. Jedini trag njegova bavljenja bilo kakvim biznisom je tvrtka Fornix za proizvodnju autodijelova, smještena u Kerumovim objektima u Dugom Ratu. Ta je tvrtka svojedobno bila pod istragom za industrijsku špijunažu jer ih je AD Plastik optužio da su im "u paketu" s nekoliko menadžera i stručnjaka odnijeli i planove za izradu alata za proizvodnju plastičnih autodijelova. Općinsko državno odvjetništvo te je optužbe odbacilo pa se Fornix posvetio suradnji s BMW-om.

Drugi brat investitor

Goranov mlađi brat Igor, pak, prije nekoliko se mjeseci iznenada pojavio kao glavni investitor stanova koje gradonačelnik Kerum predstavlja kao ispunjenje svog obećanja o zbrinjavanju podstanara. Stanovi će se graditi na Kerumovu zemljištu, a po mnogima i njegovim novcem jer je nejasno kako je mladi poduzetnik mogao steći kapital za tako velik zalogaj.

Komentara 7

PG
praseca gripa
21:04 02.11.2011.

U cemu je kvaka?

DU
Deleted user
01:58 03.11.2011.

Prodao sam sebi i vise nije vlasnik. He he

US
U sridu
19:05 02.11.2011.

Ovaj ****** na nasim ulicama je sramota i olicje naseg korumpiranog pravosudja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije