Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradnja prostora

Kandit - Do kraja 2013. slatkiši stižu iz nove tvornice

'17.03.2010., Osijek - Radni sastanak predstavnika grada i zupanije sa predstavnicima Kandit grupe i obilazak novih pogona. Novo otvoreni pogon za proizvodnju cokolade. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
'Davor Javorovic/PIXSELL'
02.01.2013.
u 17:00

Investicija je vrijedna oko 20 mil. eura, a zgrada će se prostirati na 23.000 četvornih metara

Gradnja nove tvornice čokolade i bombona u Osijeku može početi. Prva lopata u zemlju bi se trebala zabiti početkom godine.

– Sve se odvija prema planu. Započinjemo s građevinskim radovima, a u drugoj polovici godine planiramo započeti preseljenje sa sadašnje na novu adresu – najavio je Mario Müller, predsjednik uprave Kandita, koji je sredinom 2011. godine za šest milijuna eura kupila Mepas grupa Mirka Grbešića iz Širokog Brijega. Osječka tvornica čokolade i bombona do tada je, ali samo nakratko, bila u vlasništvu osječkog Žita Marka Pipunića.

Nemetin nova lokacija

O kapacitetu nove tvornice koja istodobno slovi i za najznačajniju greenfield investiciju u istočnom dijelu Hrvatske za sada se ne zna puno. U Kanditu napominju tek da će biti \"sukladan strateškim planovima za budućnost\".

Vrijednost ukupne investicije penje se na više od 20 milijuna eura, a tvornica će se prostirati na 23.000 četvornih metara u osječkoj industrijskoj zoni Nemetin na zemljištu koje je već kupljeno od Saponije čiji je vlasnik također Grbešićev Mepas.

– Tempo radova diktirat će zima. No, očekujemo da ćemo do kraja 2013. godine biti na novoj lokaciji – još prije rekao je Müller.

Na staroj adresi, u podstanarstvu, kanditovci mogu ostati, kako je dogovoreno još pri kupoprodaji, tri godine.

U Kanditu stoga računaju da će se na tržištu prve čokolade i bomboni iz novoga postrojenja pojaviti već potkraj ove i početkom 2014. godine. Nadaju se da su 2012. godinu uspjeli \"zasladiti\" s 20-postotnim porastom na brendu Kandita te je zaključiti s prihodom od oko 150 milijuna kuna. Godinu prije, 2011., uprihodili su neto 127 milijuna kuna.

Svoje pozicije osječki je Kandit počeo ojačavati tamo gdje je već poznat – na tržištima zemalja nastalih raspadom SFRJ.

Trebat će više radnika

– Kandit ima znatno jača izvozna tržišta od hrvatskog, a prije svega mislim na Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, djelomično Makedoniju. Kupcima je naše ime tamo ostalo u uhu – rekao je Müller.

Bude li sve išlo po planu, dodatne količine odrazit će se i na povećanje broja zaposlenih, ali će se, kako su najavili u upravi te osječke tvrtke, njihova struktura morati početi mijenjati, odnosno prilagođavati novim tehnologijama proizvodnje. Unazad godinu dana ovdje je zaposleno desetak mladih stručnjaka koji su pokrili sve Kanditove odjele.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije