Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jamče privatnost

Kamere Googleova Street Viewa počinju snimati u Hrvatskoj

streetview
28.07.2011.
u 12:48

Google je najavio da će štititi privatnost građana jer će lica i registarske oznake vozila biti zamućeni.

Googleove kamere stižu i u Hrvatsku! Američki internetski div najavio je da će u Hrvatskoj početi prikupljati fotografije za uslugu StreetView, ali i za unapređenja Google Mapsa. U nadolazećim tjednima Googleovi automobili i bicikli vozit će i fotografirati lokacije diljem Hrvatske. Prikupljene fotografije obradit će se i spojiti, a proces će trajati nekoliko mjeseci. Google je najavio da će štititi privatnost građana jer će lica i registarske oznake vozila biti zamućeni. Ljudi će moći prijaviti fotografiju za uklanjanje klikom na ikonu “prijavite problem“ smještenu u daljnjem lijevom kutu fotografije.

Street View je usluga dostupna u više od 30 zemalja. Ona omogućava virtualno istraživanje lokacija putem panoramskih fotografija snimljenih na razini ulice. Za područja za koja je usluga Street View dostupna, panoramskim slikama snimljenim na razini ulice može se pristupiti zumiranjem na najnižu razinu na Google Maps ili povlačenjem narančaste ikone "Pegman“ koja se nalazi na lijevoj strani karte na ulicu označenu plavom bojom.

Usluga omogućuje korisniku pogledati restoran prije same rezervacije, napraviti plan putovanja, organizirati mjesto sastanka, dobiti pomoć oko domaće zadaće iz zemljopisa i još mnogo toga.

Više informacija o usluzi Street View možete doznati na adresi http://google.hr/streetview. Također, na navedenoj stranici na kalendaru vožnje možete pronaći informacije o kretanju Googleova automobila.

Zbog zabrinutosti za privatnost građana u mnogim je zemljama Googleu bilo zabranjivano snimanje. Zabrana je donedavno bila na snazi i u Austriji, a zbog problema sa sudovima Google je posve obustavio snimanje u Njemačkoj. Kamere Street Viewa zbog prosvjeda lokalnih vlasti trenutačno ne snimaju ni u Indiji.

Ključne riječi

Komentara 24

UK
Ugo Kajvez
13:52 28.07.2011.

U mnogim pravno uređenim (i ne tako uređenim) zemljama ovo je zakonski zabranjeno ...

DR
drznedaj
15:07 28.07.2011.

Da, zato i za skoro cijeli zapadni svijet ima Street View (al oni nisu pravno nikako uredjeni).

LI
liliZG
14:18 28.07.2011.

Ugo Kajvez............................tako je, u mnogim pravno uređenim i Indiji, samo kod nas nije.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije