Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briefing HUB-a

Kamate na kredite poduzećima veće od maksimalnih u eurozoni

Zoran Bohaček
Davor Puklavec/24 sata
16.04.2010.
u 15:36

HROK se širi podacima kartičarskih kuća i leasing kompanija te tvrtki koje se bave potrošačkim kreditiranjem.

Samo zato što se se Slovačka lani priključila eurozoni kamatne stope na stambene kredite u Hrvatskoj, s prosjekom od 6,4 posto, tehnički nisu nadmašile najviše kamate eurozone. No, zato su kamate na kratkoročne kredite poduzećima prilično iznad tog praga, a kamate na dugoročne kredite poduzećima, kao i potrošačke kredite, drže se unutar intervala. Podaci su to predstavljeni na briefingu HUB-a koji u travnju redovito radi pregled kamata. U HUB-u ističu da kratkoročne kredite uglavnom podižu mala i srednja poduzeća, većeg rizika naplate, što je i razlog njihovoj skupoći. Visok rizik zemlje i visok regulatorni trošak i dalje su glavni razlozi zbog kojih će se kamate, čiji je rast konačno zaustavljen, vrlo sporo snižavati.

Novost je iz HROK-a proširenje registra informacijama o korisnicima kreditnih proizvoda kartičarskih kuća, leasing kompanija te poduzeća koja se bave potrošačkim kreditiranjem. Zasad se to odnosi na tvrtke vlasnički povezane s aktualnim članicama registra.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:13 16.04.2010.

kako se ovaj lijencina i neznalica samo uvalio medju bankare? Manipulira ih vec godinama i svatko mu popusta. Taj nema blage veze o bankama i bankarstvu, a svagdje se gura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije