Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRAVKA

Jurčić nije želio potpisati velike otpremnine

\'04.12.2011., Zagrebacka avenija 100A, Zagreb - Koalicija BUZ-PGS-HRS na celu s prof. dr. Ljubom Jurcicem ceka izborne rezultate. Ljubo Jurcic.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL\'
Davor Puklavec/PIXSELL
15.02.2012.
u 09:44

Članovi odlazeće uprave imaju pravo na otpremnine od 36 plaća ili oko 2,5 milijuna kuna bruto

Ljubo Jurčić otišao je iz Podravke jer nije želio staviti potpis na milijunske isplatnice članovima odlazeće uprave, kazao nam je sugovornik iz redova Nadzornog odbora tvrtke i nastavio: – Nakon što je premijer Milanović dao Mršiću mandat za sastavljanje nove uprave, Jurčić nam je rekao da neće pristati ni na lipu otpremnina. Očito nije uspio.

Tražili 100 plaća

Da će uprava predvođena HSS-ovcima Miroslavom Vitkovićem i Marinom Pucarom pasti, znalo se odmah nakon prosinačkih parlamentarnih izbora. Formalni pregovori o dolasku novog poslovodstva, predvođenog koprivničkim gradonačelnikom i saborskim zastupnikom SDP-a Zvonimirom Mršićem, počeli su prije mjesec dana.

Prvi “odštetni zahtjev” Vitkovićeve uprave, motiviran revoltom zbog smjene nakon 120-milijunskog profita kompanije u 2011., iznosio je 100 plaća “po glavi”, za njih petero oko 40 milijuna kuna. Uskoro su “domaći dečki” iz uprave, njezin šef Vitković te članovi Krunoslav Bešvir i Miroslav Repić, prihvatili ostanak na izvršnim pozicijama u kompaniji, dok su Friščićev pulen Pucar i šefica ureda Darka Marinca iz doba “operacije Spice” Lidija Kljajić, članica uprave za financije, samo smanjili apetite, pristajući na ugovorenih 36 plaća otpremnine za odlazak, svakome oko 2,5 milijuna kn bruto.

– Moja je misija završena, tvrtka je stabilizirana. Nova vlada i nova uprava sada vjerojatno imaju novu strategiju za Podravku, a ja se ionako nisam mislio baviti Podravkom kad nastupe “normalna vremena” – ponavlja Jurčić motive odlaska.

Opovrgava spekulacije da odlazi zbog sukoba s novim mandatarom.

– S Mršićem sam se tijekom pregovora čuo svakodnevno, ne smatram da mi je bilo što radio “iza leđa” – kazao je.

Na izravno pitanje drži li da su članovima Podravkine uprave ugovorima zajamčene nepravedno i nerealno visoke otpremnine za slučaj smjene, odgovara kako nema komentara. Možda na takav odgovor utječe činjenica da je upravo Jurčić prije dvije godine stavio potpis na te ugovore. Tada je, također, uskratio svoj glas potpore kad se imenovala Vitkovićeva uprava. Da nije izabrana, Friščić bi istupio iz koalicije s J. Kosor.

Zbrajat će štetu

Otpremnine Pucaru i L. Kljajić sada će morati potpisati Jurčićev nasljednik na čelu NO-a, a kao glavni kandidat spominje se negdašnji SDP-ov ministar financija Mato Crkvenac. U međuvremenu, Podravka je u poslovnome smislu gotovo blokirana, a štetu od višetjedne krize upravljanja zbrojit će nova garnitura.

Komentara 42

Avatar vkv353
vkv353
13:51 16.02.2012.

treba njima dati ništa ili kolike dobivaju radnici otpremnine tolike trebaju i oni dobiti,što su oni bolji od bilokog drugog radnika

FR
fran108
10:04 15.02.2012.

croatia osiguranje, HPB, podravka, ....hm, šta je još ostalo......a , da , hrvatske vode, HEP, hrvatske šume.... još to prodamo i bay , bay croatia...vaš kukurikuuuu ! tako i moja baba može vodit gospodarstvo i ekonomiju.

CC
crveno-crni sindikalac
11:14 15.02.2012.

Podravka mora pobjeći iz dosadašnjeg modela kapitalizma.Jurčićev odlazak če to omogućit.Menagerima Podravke je omogučio ogromne ugovore i bonuse kao da je njegova Podravka a radnicima ništa.Zato gospodine \"sretan vam put\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije