Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanje

Je li bilo manipulacije cijenom dionica pri preuzimanju Belišća?

Ante Samodol
Goran Stanzl/PIXSELL
29.04.2010.
u 05:55

Ante Samodol, predsjednik uprave Hanfe, tvrdi da manipulacije kod preuzimanja Belišća nema i da se ne razmišlja o izmjeni Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Pošto je austrijska tvrtka Duropack, inače veliki regionalni proizvođač papira sredinom mjeseca i službeno objavila javnu ponudu za preuzimanje Belišća, što je zakonski zbog stjecanja 25-postotnog udjela morala učiniti, počele su se javljati sumnje je li ponuđena cijena od 500 kuna fer, a pogotovo 90 kuna za dionicu koju bi Duropack dao dioničarima za dionice Bilokalnika. A ta je cijena 27 posto knjigovodstvene vrijednosti Bilokalnika. Inače, ta je tvrtka u većinskom vlasništvu Belišća pa se ponuda za preuzimanje Belišća neizravno odnosi i na Bilokalnik.

Poštena cijena ili ne

Kod ponude cijena stjecanja ne smije biti manja od prosjeka cijene u posljednja tri mjeseca, odnosno ne niža od one koju je ponuđač stjecao u posljednjih godinu dana. S obzirom na to da je trgovanje na tržištu kapitala bilo loše, da se ta dionica nije kupovala te joj je cijena bila niska, i cijena u javnoj ponudi mogla je biti niska. Naime, u posljednja tri mjeseca bile su samo dvije transakcije vrijedne svega 350 kuna. Zato je pitanje može li to biti mjerilo za određivanje cijene, zašto zakon nije predvidio poseban režim trgovanja za takve dionice, a neki od sudionika tržišta smatraju čak da bi se zbog takvih slučajeva trebao mijenjati zakon o preuzimanju jer ne štiti male dioničare.

Ante Samodol, predsjednik uprave Hanfe, kaže da takvo što ne dolazi u obzir.

– O promjeni zakona ne razmišljamo, a također, naša je kontrola potvrdila da manipulacije tom dionicom nije bilo – tvrdi Samodol i dodaje kako treba uzeti u obzir da je riječ o nelikvidnoj dionici. Dakle, u priči o tome je li cijena fer ili nije postoje različita stajališta među sudionicima tržišta, kao i to je li zakon dobar ili ne, posebno sada kad je tržište nelikvidno, pa su i lakše mogućnosti manipulacije.

Uprave Belišća, kao i Bilokalnika i Unijapapira koja također neizravno ide u preuzimanje, već su se izjasnili kako je cijena fer te da podržavaju ulazak stranog ulagača koji će im omogućiti transfer tehnologije i znanja i razvitak.

Mirovinski fondovi

Prihvaćanje ponude ponajprije se očekuje od mirovinskih fondova i radnika, za koje neki tvrde da su pod pritiskom da dionice prodaju jer im je ponuda predočena kao nalog.

Obje strane još se nisu izjasnile.

Mirovinski fondovi za sada ne žele ni komentirati ima li potencijalnog interesa ni smatraju li cijenu poštenom ili ne. A za izjašnjavanje još im je ostao zakonski rok do 17. svibnja.

Komentara 1

NE
neprilagođen
08:34 29.04.2010.

manipulacija u hrvatskoj! ma sto vam je!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije