Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Jamstva 3. maju za brodove, EU traži objašnjenje

3. maj
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
28.10.2010.
u 16:17

Radnici brodogradilišta 3. maj ipak mogu nastaviti gradnju četiriju već naručenih brodova

Radnici brodogradilišta 3. maj ipak mogu računati na nastavak gradnje četiriju naručenih tankera s obzirom na to da je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice odobrila davanje jamstava Zagrebačkoj banci, Hrvatskoj poštanskoj banci, Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak i možda još nekim bankama s kojima se pregovara za financiranje novogradnji u 3. maju.

– Naime, imajući u vidu da su pregovori o gradnji četiriju brodova za prijevoz nafte, bitumena i naftnih prerađevina okončani krajem lipnja ove godine, tj. prije otvaranja poglavlja 8. o tržišnom natjecanju, a samim time i dobivanja mjerila za zatvaranje navedenog poglavlja, te imajući u vidu da je to avansno, a ne financijsko jamstvo, kojim se omogućava realizacija ranije započetog posla i time je važno za kredibilitet brodogradilišta naspram poslovnih partnera, Vlada je odlučila dati državno jamstvo – piše u priopćenju uz napomenu da je ovo iznimka te da Vlada ostaje odlučna da ispuni sva mjerila za zatvaranje poglavlja 8. o tržišnom natjecanju i uspješno provesti privatizaciju, tj. restrukturiranje brodogradilišta.

Iako to ne piše u priopćenju, riječ je o jamstvu od 24,2 milijuna dolara. Naime, prije neki dan riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio da će Grad Rijeka izdati jamstvo na taj iznos te kako su pregovori s bankama u tijeku. No da Grad izda jamstva, onemogućava Zakon o proračunu te su neki od čelnika vladajuće stranke tada poručili kako je to samo politički Vojka Obersnela, inače esdepeovca. 

Komentara 14

AU
autoritet
16:35 28.10.2010.

Ima li kraja haranju po poreznim obveznicima? Kad će brodograditelji naučiti proizvoditi brodove bez pomoći?

Avatar Robinzon
Robinzon
16:43 28.10.2010.

Koliko se ja u ove poslove razmem, vladino jamstvo je garancija naručiocu broda da će mu biti povraćen avans za izgradnju broda u koliko ga brodograditelj ne napravi u dogovorenoj kvaliteti i dogovorenom roku. Dakle, brodograditelji na vama je hoćete li u buduće raditi ili će brodogradilište biti zatvoreno, a vi na burzu bez pardona.

Avatar wkwkwkwk
wkwkwkwk
18:44 28.10.2010.

fantastično

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije