Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dalmacija

J. Radovanić: Gotovo 80 posto tvrtki u blokadi je više od godine

jadranka radovanić
Ivo Čagalj/PIXSELL
14.12.2011.
u 15:33

Komora je pripremila županijske investicijske projekte vrijedne više od 2 mil. eura. Čelnica Županijske gospodarske komore poručuje novoj Vladi da mora spasiti domaće škverove. Žalosno je da Jadrolinija naručuje brodove u inozemstvu.

Dalmacija će se predstaviti na Međunarodnom sajmu nekretnina u Moskvi od 6. do 8. travnja 2012. godine. Pripremili smo investicijske projekte Splitsko-dalmatinske županije vrijedne više od dvije milijarde eura, uključujući i privatne, što držimo iznimno važnim, kazala je novinarima Jadranka Radovanić, predsjednica Županijske gospodarske komore Split.

Stanje u dalmatinskom gospodarstvu, istaknula je, i nadalje je vrlo teško. Nelikvidnost stalno raste. Od 3684 insolventna trgovačka društva na području Splitsko-dalmatinske županije čak 2895 blokirano je više od godinu dana. Zapošljavaju ukupno 4023 radnika. Gotovo 80 posto svih dalmatinskih tvrtki u blokadi je više od godinu dana.

Industrijska proizvodnja zbog katastrofalne situacije već tri godine ne prati se po županijama.

Privatni poduzetnici naglašavaju da su u stanju raditi sve, proizvesti, prodati, ali gotovo nikako ne mogu naplatiti. Gotovo 30 posto dalmatinskih poduzeća nema ni jednog zaposlenog, a ni kapitala.

– Nova se Vlada mora time što žurnije pozabaviti. I posebno spasiti brodogradilišta. Navozi naših škverova potpuno su prazni, nema novih narudžbi, a istodobno nacionalni brodar "Jadrolinija" brodove za svoju flotu gradi u inozemstvu. To je van svake pameti – poručuje Jadranka Radovanić. Podsjeća da je brodogradnja činila čak 11,5 posto ukupnog izvoza Republike Hrvatske.

Prva dama Županijske gospodarske komore upozorava sve gospodarstvenike da 1. siječnja iduće godine na snagu stupa Zakon o rokovima ispunjenja novčanih obveza koji smo dugo očekivali. Kazne za pravnu osobu bit će od 10 tisuća do milijun kuna, a za odgovornu osobu od tisuću do 50 tisuća kuna. Sve tvrtke koje preuzmu robu moraju je u roku od 60 dana platiti. Kontrolirat će ih financijska policija. Na taj će se način, drži Jadranka Radovanić, smanjiti nelikvidnost.

Komentara 6

SP
Spezispezi
15:54 14.12.2011.

Biti će i duže u blokadi. Danas otvoriš firmu, mazneš lovu dobavljačima i državi, blokiraš ju i sutra otvoriš novu i tako redom koliko god te volja. Lopovska država to dozvoljava bez limita. Kada mafija opljačka banku svi policajci trče ginuti ispred metaka, bez pancirki i opreme, a kad ti banditi pljačkaju firmu i imovinu na još gori način, nigdje ni policije ni institucija. To se smatra legalnim poslom.

JA
james49
16:13 14.12.2011.

I zakaj u njima več nije izvršen stečaj?

KA
kakadu
07:46 15.12.2011.

Brodogradilišta bez posla...Jadrolinija naručuje flotu od stranih brodogradilišta...a najnovija vijest kaže: \"Danas je u gradsku luku Split dotegljen luksuzni brod Piana tipa Ro-pax, najskuplji brod ikad izgrađen u hrvatskim brodogradilištima. Dug je 180 metara, visok kao zgrada od 13 katova, a cijena mu je 150 milijuna eura.\" Znači možemo i znamo napraviti dobre i kvalitetne stvari! Pitanje je samo koliko nam je društvo iskvareno u svim slojevima stanovništva, koje se moralne i etičke vrijednosti njeguju...ili ćemo propasti kao rimljani, zbog unutarnje truleži društva. Ne država i politika, svi mi kao društvo, gomila neodgovornih i egoističnih pojedinaca, svi mi smo odgovorni za stanje društva, jer tko ne prijavi lopova među svojim redovima i sam je suučesnik! A mi se pravimo da ne vidimo, sve dok nije prekasno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije