Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preuzimanje

Ivica Todorić zasad se povukao, ali od Mercatora nije odustao

\'obzor zagreb, agrokor , 17.10.2007. ivica todoric snimio Patrik Macek\'
Patrik Macek/PIXSELL
09.02.2012.
u 10:00

Povlačenje Agrokorove ponude nije dobro, a Slovenija u očima ulagača ispada neozbiljna

Vijest da Agrokor povlači neobvezujuću ponudu za 52,1 posto Mercatora i nije bila toliko iznenađenje, s obzirom na to da mjesecima iz Slovenije dobiva uglavnom negativne signale, a prodajni proces prate neviđene makinacije protivnika prodaje.

Presudila neodlučnost

– Nakon što smo se intenzivno bavili ovim procesom, procijenili smo da ne možemo privesti akviziciju kraju na željeni način te smo se, kad je to postalo razvidno, odlučili povući iz procesa. Vjerovali smo i vjerujemo da bi spajanje Agrokora i Mercatora bila golema vrijednost za cijelu regiju i sve države u kojima ove kompanije posluju i da bi podiglo kapitalne vrijednosti stotina drugih kompanija u regiji. Imali smo perfektnu stratešku ideju, ali, nažalost, zbog neodlučnosti u donošenju odluka do njene realizacije nije došlo. Neovisno o ovom, Agrokor i dalje nastavlja sa svojim strateškim aktivnostima u regiji, vjerujemo u ovo tržište i njegov daljnji potencijal rasta – izjavio je Ivan Crnjac, potpredsjednik Agrokora.

Ono što ipak začuđuje jest moment u kojem je Ivica Todorić odlučio povući 832 milijuna eura tešku ponudu (221 euro po dionici). Naime, u petak se očekuje formiranje nove slovenske vlade Janeza Janše. Kako su opstrukcije u procesu prodaje dolazile od pripadnika vlade na odlasku, aktualne uprave Mercatora (Žiga Debeljak), ali i njihovih zaštitnika iz sjene (Milan Kučan), moglo se očekivati da će Todorić pričekati Janšin dolazak. Agrokorova neobvezujuća ponuda koju je predao 17. listopada, i dobio pravo ekskluzivnih pregovora, najprije je vrijedila do kraja prošle godine pa je odgođena do 29. veljače. Zašto je Todorić odlučio ne trpjeti slovensko neraspoloženje još 20-ak dana? Iako su se u koncernu spremali zatražiti službeni sastanak s premijerom Janšom, kako bi znali na čemu su, odjednom je promijenjena taktika.

Prema izvorima bliskim koncernu, navodno Todorić nije htio da Mercator bude prva odluka s kojom će se suočiti Janša, o čemu u Sloveniji vlada golem pritisak. 
No, Todorićevo povlačenje, doznajemo, nikako ne znači da odustaje od Mercatora. S obzirom na to da je povlačenjem Agrokora propala ova epizoda prodaje Mercatora, ubrzo se može očekivati novi natječaj, na koji Agrokor opet može dati ponudu, više ne uz tako visoku premiju. Trenutačno se Mercatorovom dionicom na burzi trguje po cijeni od 140 eura.

Javna ponuda

Nije isključeno ni da Todorić putem Ljubljanske burze preda javnu ponudu za Mercator, koji ima više od 40 posto malih dioničara. To je dosta rizičan i nategnut scenarij za skupljanje više od 51 posto Mercatora (čak i ako se pridoda ‘sigurnih’ osam posto koje drži UniCredit, sklon Agrokoru). Treća je mogućnost da kupi 23,3 posto Mercatora od Pivovarne Laško, no ta je priča usko vezana za Novu ljubljansku banku (NLB), što je opet političko pitanje jer je riječ o državnom vlasništvu. 
Konzorcij prodavatelja 52,1 posto Mercatora, u kojem je Laško zajedno s bankama, formiran je lani s logikom da će se krupniji paket lakše prodati.

Jedan od razloga zbog kojih je Agrokor povukao ponudu su i novi zahtjevi prodajnog konzorcija. Agrokor je ugovor s prodavateljima usuglasio još u prosincu, pa su ih začudili novi zahtjevi koji, doznajemo, nisu “kozmetičke, nego materijalne izmjene”. – Povlačenje Agrokorove ponude nije dobro za Pivovarnu Laško koja je opterećena dugovima, za NLB kojem treba dokapitalizacija, ali ni za slovensko tržište kapitala. U očima stranih ulagača Slovenija ispada neozbiljna – kaže Petra Sovdat iz ljubljanskih Financi.

Komentara 1

LU
ludoglavi
11:00 09.02.2012.

bolje bi mu bilo da počne poštivati zakonsku odredbu za plaćanje računa u roku od maximalno 60 dana, ovako sve više podsjeća na kutlu koji je svašta kupio i na kraju sve upropastio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije