Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obzor

Islamska banka bez kamata stiže i u Hrvatsku

islamska banka
Reuters/PIXSELL
24.03.2012.
u 10:00

Islamske banke nisu namijenjene samo muslimanima nego svim građanima. Da bi investirale u projekt, on mora biti halal.

Islamske banke koje posluju bez kamata šire se cijelim svijetom, a uskoro stižu i u Hrvatsku! Kako u razgovoru za Obzor najavljuje dr. Šukrija Ramić, član Šerijatskog odbora prve islamske banke na europskom tlu, Bosna Bank International, dovršava se pravna regulativa koja otvara put novim islamskim bankama u zemlje regije.

Hrvatska s većinskim katoličkim stanovništvom, tvrdi Ramić, mogla bi prihvatiti islamske banke i prije Bosne i Hercegovine jer je papa Benedikt XVI. preporučio komercijalnim bankama još 2009. da se ugledaju na principe islamskih financija.

Islamske banke nisu namijenjene samo muslimanima nego svim građanima. Ne postoje posebni uvjeti za nemuslimane. Ali - osim u kamatama - postoje i druge razlike između islamskog i konvencionalnog bankarstva. Islamske banke ne financiraju industriju alkohola, duhana, pornografije, prostitucije, kockanja, oružja... drugim riječima, da bi investirale u projekt, on mora biti halal.

Samo u Obzoru pročitajte kako se kupuje stan uz financijsku podršku islamske banke.

Komentara 252

BO
bomba
11:13 24.03.2012.

Nisam ja protiv kamata ali sam protiv ovoga što nam rade. Tko želi kupiti stan mora biti spreman da će platiti dva a hoće li otplatiti kredit to se ne zna. Npr uzmeš kredit i vračaš dođeš do pola puta i to ti je vrijednost stana kad si ga kupovao ostaneš bez posla ne vračaš rate banka ti uzme stan i gdje si bio što si radio. Banka uzela glavnicu kroz novce a kamata im nekretnina. Mi nismo bogato društvo da možemo podnijeti takve kamate a u bogatim društvima kamate su osjetno manje. Jeste li primjetili u jednom trenutku kad su nam kamate za stan bile duplo veće od kamata za auto? To je zato što politika stranih banaka na taj način financira proizvodnju države odakle dolaze i na taj način izvlače ili isisavaju novac u kojoj se nalaze. Da je bila obrnuta politika onda bi vjerovao u poštenje banaka ali ovako zna se kojim su poslom oni došli kod nas da bez ulaganja postanu vlasnici nekretnina kao iz onog primjera koji sam naveo. U bogatim društvima za stan ili kuću kamate su 2,5-3,5% a auto 4,5-5,5% pa sad sami sagledajte financijsko stanje i način pljačke države u kojoj na ovakav način posluju.

XN
xnet0822
21:42 25.03.2012.

Admine smjesta isključi Mihaca i to bez odgode !

XN
xnet0822
21:43 25.03.2012.

Admine smjesta isključi Mihaca, bez odgode !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije