Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čavrljanje na ručku

Investicije nisu smjer, već rezultat dobrog rada i konkurentnosti

Ivan Vrdoljak
Zarko Basic/PIXSELL
29.01.2013.
u 19:06

Prepreke u financiranju: samo 20% tvrtki ima uvjete za dobivanje kredita, 150.000 ih je prezaduženo ili imaju teškoća s otplatom

Nije lako govoriti o investicijama pred auditorijem poduzetnika koji su razočarani i depresivni. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tako je na ručku u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca odustao od predstavljanja zakona i jednostavno zaključio da investicije nisu fokus i smjer nego su posljedica dobrog rada i konkurentnosti gospodarstva. Zato je odlučan da do listopada 2014., a možda i prije, snizi cijenu plina za gospodarstvo na dvije kune po kubnom metru. To će učiniti, kazao je, liberalizacijom tržišta plina, dovodeći na tržište igrače poput Gazproma i nastojanjem da se realizira projekt LNG terminala, radi čega za mjesec dana putuje u Katar.

 – Cijena plina nam je među najvišima u Europi, a ne vidim razlog zašto ne bi bila dvije kune – kazao je Vrdoljak. Uz nižu cijenu energenata, konkurentnost namjerava graditi i promjenom Zakona o radu.

– Nema ni najmanje šanse da ga ne mijenjamo – kazao je Vrdoljak. Osim umirujućim stavom, pljesak je od poduzetnika izmamio zahvalivši im se što financiraju državu i plaćaju radnike.

– Hvala vam što nam dajete plaću i što hranite svoje djelatnike – kazao je Vrdoljak. Nije puno govorio o investicijama, osim što je pokudio svakog lokalnog dužnosnika koji se hvali realizacijom nekog ulaganja kazavši da se nitko ne smije hvaliti zato što radi svoj posao.

S druge strane, poduzetnici su mu poručili da je problem Hrvatske nedovoljna zaposlenost, ali ipak najviše procedure koje usporavaju poslovanje.

– Od Nove godine inspekcije su krenule u akciju i dijele kazne za svašta pa sam tako platio 5000 kuna kazne jer je moja djelatnica slušala glazbu sa CD-a koji nije originalan – kazao je Petar Lovrić, koji je i ovim putem upozorio na “krizu dohotka” koja je u Hrvatskoj glavni problem gospodarstva. Ministra su upozorili i da su prepreke investicijama, osim administracije, i izvori financiranja, jer trenutačno samo 20 tisuća tvrtki ima uvjete za kredit, dok je ostalih 150 tisuća prezaduženo ili imaju problema s otplatama kredita.

>>Ministar Vrdoljak: Struja neće poskupjeti

 

Komentara 2

MO
mojzagi
20:23 29.01.2013.

TV dnevnik danas, skoro ni jednog pozitivnog izvjestaja za nasu HR, to nas sve zabrinjava. Sad bi nasa Vlada vec polako mporala pokazati jedan smjer i to u pozitivnom smislu, no nikakovih izvjestaja. Ako se samo ceka na EU ondada nam zalosna majka, ljudima treba dati nadu, posao i mogucnost da si sami otvaraju egzistenciju za buducnost.

Avatar feudalac
feudalac
10:02 30.01.2013.

Ministar gospodarstva nema (još uvijek) plan za izlazak iz krize, niti nakon godinu dana nije pohvatao konce, ne zna što i kako. Na opće čuđenje on to ni ne skriva, odradio je ručak s poslodavcima, malo pročavrljao o problemima i do viđenja. Spora birokracija, ne učinkovita državna uprava, korumpirano sudstvo, komplicirano zakonodavstvo... to su samo neke prepreke za poslovanje, to znaju poslodavci, to zna ministar ALI ništa se ne mijenja, i dalje je službenik na šalteru zavoda za statistiku bahat i bezobrazan, i dalje ti neki štakor u FINI može blokirati račun bez obrazloženja, i dalje plaćaš članarinu HGK, skuplju struju, vodne doprinose, šume...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije