Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispunili obećanje

Internetski prosvjed: Ugasila se Wikipedia, Boing Boing, Politico

wikipedia ugasila englesku stranicu u znak protesta
Foto: Wikipedia
1/3
18.01.2012.
u 08:34

Medijski mogul Rupert Murdoch prozvao je Google "piratskim vođama" koji se protive zakonu. Odgovorili su mu kako je to besmislica

Wikipedia je, kako je i najavljeno, ugasila svoju stranicu na engleskom jeziku u znak protesta protiv predloženih zakona za suzbijanje piratstva u SAD-u.

Korisnike koji pokušaju pristupiti stranici dočekat će crni ekran i politička poruka: "Zamislite svijet bez slobodnog znanja."

I stranice poput Reddita i Boing Boinga najavile su sudjelovanje u "zamračenju". Reddit će svoju stranicu u sljedećih nekoliko sati učiniti nedostupnom na 12 sati, a stranicama Boing Boinga već se sada, baš kao ni stranicama Wikipedije, ne može pristupiti.

Prosvjedu su se, uz najavljene, pridružili i brojni drugi pa je tako svoju naslovnicu ugasio i WordPress, a na to potiče i sve svoje korisnike. Prosvjedu se priključila i jedna hrvatska internetska stranica, odnosno zajednički blog Politico čije se stranice "fizički" nalaze u SAD-u te bi potpale pod predložene zakone. 

Podsjetimo, Wikipedia se protivi predloženom zakonu za suzbijanje piratstva na internetu i zakonu za zaštitu intelektualnog vlasništva o kojima Kongres raspravlja.

>>Wikipedija se gasi na dan u znak protesta protiv zakona o piratstvu

Pitanje internetskog piratstva idealan je izgovor za medijskog mogula Ruperta Murdocha da započne rat riječima protiv Bijele kuće i Googlea. Čelnik News Corporationa tijekom vikenda napisao je čitav niz tweetova u kojima optužuje Obaminu administraciju za klanjanje "blagajnicima Silicijske doline", javlja Independent, i to samo zato što je Bijela kuća zabrinuta zbog novopredloženog zakona o suzbijanju piratstva.

Murdoch nije stao na tome nego je napao i Google optužujući ih da su "piratski vođe" jer se pomoću njihove tražilice još uvijek mogu pronaći stranice preko kojih se ilegalno skidaju podatci.

Jučer je google uzvratio medijskom mogulu nazivajući njegove optužbe besmislenima i tvrdeći kako se svakodnevno bore protiv piratstva.

Inače, Murdoch je jedan od glavnih zagovarača predloženog zakona za koji vjeruje kako je neophodan da bi se zaustavilo krivotvorenje televizijskih emisija i filmova koje proizvodi njegova televizijska mreža Fox.

Komentara 16

OB
-obrisani-
09:05 18.01.2012.

Moša Pijade, YU aparatČIK: Zaustavire REUTERS ! HR aparatČIK: Zaustavire interNJET !

OB
-obrisani-
09:07 18.01.2012.

U rvacku je zamrečenje počelo još 3, januara 2 000. ......

OB
-obrisani-
09:13 18.01.2012.

koko - ja to namjerno :))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije