Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mladen antunović

Interes za kupnju dolazi iz susjednih zemalja i JI Europe

Mladen Antunović (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
07.01.2015.
u 14:05

Na raspolaganju imamo 6 milijardi kubika plina koji možemo prodati, no ne bih rekao da imamo granicu do koje moramo prodati

LNG Hrvatska uz potporu Europske unije krenuo je u realizaciju jednog od najvažnijih investicijskih projekata u Hrvatskoj, gradnju terminala ukapljenog plina na Krku vrijednu 630 milijuna eura. Mladen Antunović, direktor LNG-a Hrvatska, govori o gradnji te interesu za zakup kapaciteta i potencijalnim strateškim ulagačima.

Kakav interes bilježite u prvom neobvezujućem krugu?

Prvi krug tek je startao i sve do 1. svibnja mogu se podnositi prijave, no interesa ima. Obavili smo razgovore s ključnim potencijalnim kupcima koji su i prije iskazivali interes. Ne mogu izlaziti s detaljima, no riječ je o kupcima iz zemalja srednje i JI Europe, dakle zemalja koje plin nabavljaju iz nekih drugih izvora, a ovo im može biti alternativa. Dobrih signala ima i od tvrtki koje ne samo da trguju plinom u regiji, nego i onih koje proizvode LNG i žele osigurati plasman na nova tržišta.

S koliko bi se prodanog kapaciteta mogla zatvoriti financijska konstrukcija?

Na raspolaganju imamo kapacitete od šest milijardi kubika plina koje možemo prodati, no ne bih rekao da imamo granicu do koje moramo prodati. Možemo balansirati, da ukupna svota bude jednaka, pa imati veći volumen prodanih kapaciteta uz manje tarife ili manje prodane kapacitete uz veću tarifu.

Odakle dolazi interes za strateško partnerstvo?

Nije riječ samo o interesu iz više zemalja ili kontinenata, nego i o interesu više tipova ulagača. Dijelom onih koji se već bave LNG terminalima i dobro poznaju taj biznis te žele diverzificirati portfelj. No, interes iskazuju i tvrtke koje proizvode plin i žele jednom nogom biti i u infrastrukturi terminala te tako ojačati plasman. Treći su tip financijske institucije, fondovi rizičnog kapitala, koji imaju kapital i prepoznaju projekt kao izvor stabilnih prinosa na dulje razdoblje.

>>Europa ipak treba Omišalj

>>Jadran će bušiti pet kompanija na 10 istražnih polja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije