Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inflacija

Inflacija u travnju 0,6%, zbog niske potražnje pritisci i dalje slabi

Proizvodi
Goran Stanzl
14.05.2010.
u 13:32

Na pad potrošačkih cijena ponovno su najviše utjecale niže cijene prehrane i bezalkoholnih pića 3 posto te pad cijena odjeće i obuće 3,8% u odnosu na travanj 2009.

Inflatorni pritisci u travnju ponovno su oslabili, pa je godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila 0,6 posto.

- Bez obzira na relativno visoku prošlogodišnju bazu koja je sasvim sigurno utjecala na niski godišnji rast potrošačkih cijena, inflatorni su pritisci potisnuti prije svega padom potrošnje, odnosno domaće potražnje, kako na razini kućanstava tako i u korporativnom sektoru, što je posljedica nepovoljnih kretanja u realnom sektoru i na tržištu rada - kažu u Raiffeisen Consultingu.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, godišnji rast cijena ponajviše je posljedica viših cijena energije. Tako su u kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva cijene porasle 5,9%, unutar koje najveći rast cijena bilježe tekuća goriva, i to 34,7% te plin 19,6%. Rast cijena od 6,8% zabilježen je u prometu , gdje se ističe rast cijena goriva i maziva za osobna vozila od 20,2%.

Na pad potrošačkih cijena ponovno su najviše utjecale niže cijene prehrane i bezalkoholnih pića 3 posto te pad cijena odjeće i obuće 3,8% u odnosu na travanj 2009.

U odnosu na ožujak ove godine, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju više su 0,4%. Rastu su najvise doprinijele cijene odjeće i obuće koje su porasle 4,6% (što je posljedica vraćanja cijena na razine prije sezonskih sniženja) te cijene goriva i maziva za osobna vozila koje su više 2,9% u odnosu na ožujak, a posljedica su viših cijena na međunarodnom tržištu sirove nafte.

- U mjesecima koji slijede inflatorni pritisci će i dalje biti slabi na što će najviše utjecati niska domaća potražnja. Oporavak na inozemnim tržištima utječe na rast potražnje za sirovom naftom kao osnovnom proizvodnom sirovinom i posljedično na cijene nafte, što još od početka godine utječe na cijene energenata u Hrvatskoj. S obzirom na tzo da uvoz energenata predstavlja značajnu stavku u hrvatskom uvozu, rast cijena energenata nastavit će i dalje utjecati na godišnji rast cijena u Hrvatskoj. Zajedno s oporavkom realnog sektora, čiji se početak očekuje u drugoj polovici godine, to će utjecati na nešto izraženije inflatorne pritiske u drugom dijelu godine. Isto tako, rast administrativno utvrđenih cijena, posebice najavljeno povećanje cijena električne energije, moglo bi utjecati na rast cijena drugih dobara i usluga. Prosječna stopa inflacije u ovoj godini trebala bi dosegnuti 3 posto - zaključuju analitičari Raiffeisen Consultinga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije