Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordnih 5,2 posto

Inflacija u Hrvatskoj najviša od listopada 2008.

jabuke
Goran Ferbezar/PIXSELL
21.02.2013.
u 16:53

Snažniji inflatorni pritisci i dalje su uglavnom generirani prošlogodišnjim rastom administrativno utvrđenih cijena (električne energije i plin u svibnju) te rastom cijena prehrane, piše u priopćenju Raiffeisen banke.

Potrošačke cijene u siječnju su porasle 5,2 posto na godišnjoj razini, što je najviša godišnja stopa od listopada 2008., objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku.

Snažniji inflatorni pritisci i dalje su uglavnom generirani prošlogodišnjim rastom administrativno utvrđenih cijena (električne energije i plin u svibnju) te rastom cijena prehrane (koje su bile pod utjecajem ljetne suše i prelijevanja negativnih cjenovnih kretanja s međunarodnih tržišta), piše u priopćenju Raiffeisen banke.

Ipak, izgledno je da dolazi i do odgođenog prelijevanja bitno snažnijeg rasta proizvođačkih cijena, odnosno cijena troškova proizvodnje iz prethodnih razdoblja na krajnjeg potrošača. Naime, ako iz indeksa potrošačkih cijena izuzmemo cijene energije, godišnja stopa rasta iznosila je 3,6%, a ako uz energiju izuzmemo i prehranu, potrošačke su cijene porasle za 2,1% godišnje, što predstavlja ubrzanje rasta na godišnjoj razini.

>>Stopa nezaposlenosti u siječnju najviša u posljednjih 10 godina

Ključne riječi

Komentara 4

KO
kolarjeva3
17:12 21.02.2013.

Da se ovo desilo u lijepoj našoj je nemoguće !!

TH
than
17:12 21.02.2013.

Kako je krenulo srusiti cemo sve rekorde...

Avatar Vrijeme
Vrijeme
18:02 21.02.2013.

Nije mi uopce jasno zasto cijene rastu kad je kuna precijenjena? Umjesto da se ruse i cijene i kuna, radi se suprotno. Mi cemo se skroz izkonkurirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije