Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetika

Ina ignorira Vladinu 
cijenu plina industriji?

'12.04.2011. Avenija Dubrovnik. Zagreb - Upravna zgrada INA-e. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
07.09.2011.
u 08:30

U Ini tvrde da će formirati cijenu prema Vladinoj odluci, distributeri, a pogotovu potrošači, očajni su jer ih visoke cijene bacaju u minuse...

Ignorira li Ina odluku Vlade prema kojoj cijena plina za industrijske potrošače ne smije biti veća od 2,13 kuna po kubiku? Portal energetika-net.com piše kako je tvrtka Prirodni plin, koja je u vlasništvu Ine, ovih dana poslala obavijest prema kojoj će plin distributerima prodavati po cijeni od 2,59 kuna po kubiku iako je Vlada na sjednici 3. kolovoza cijenu ograničila na iznos niži za 0,46 kuna.

Odradit će posao

U Ministarstvu gospodarstva pak kažu kako znaju za tu Ininu obavijest te napominju kako svi moraju poštovati hrvatske zakone i Vladine odluke.

- U skladu s time, mjerodavne državne institucije odradit će posao – poručilo je Ministarstvo gospodarstva ne precizirajući što to točno znači. Pojedini distributeri plina za energetiku-net.com izjavili su kako im iz Prirodnog plina, od kojeg kupuju plin, nije stigla nikakva obavijest o nižim cijenama pa su svojim kupcima prisiljeni javiti da od sniženih cijena neće biti ništa. Ina je, podsjetimo, u proteklih godinu i pol dana više puta bila podigla cijenu plina industrijskim potrošačima, što je njih bacilo u očaj. Tada su vlasnici mnogih tvrtki čiji proizvodni pogoni rade na plin poručivali kako će zbog skupog plina biti prisiljeni premjestiti proizvodnju izvan hrvatskih granica. U Ini pak odgovaraju kako će, kako su to već nekoliko puta izjavili, sukladno uobičajenom postupanju, poštovati Vladinu uredbu o ograničenju cijene plina.

– Obavijest koja je poslana opskrbljivačima na distributivnom sustavu je rutinska obavijest koju Prirodni plin uobičajeno šalje svojim kupcima svakog 1. u mjesecu na njihov zahtjev – tvrde u Ini.

Međutim, ostalo je nejasno zašto je Prirodni plin poslao obavijest o višoj cijeni i što ga je priječilo da u obavijesti cijenu korigira sukladno Vladinoj odluci ako u Ini tvrde da će tu odluku poštovati. Energetika-net.com prenosi kako provedba Vladine odluke između opskrbljivača i Prirodnog plina uopće nije riješena te da se ne zna po kojoj će metodologiji Prirodni plin isporučiti račun. Iako u Ini tvrde da će poštovati Vladinu odluku, ipak nisu bili najsretniji kad je ona donesena.

Neće štetiti Ini

Ministar gospodarstva Đuro Popijač tada je pak izjavio kako je plin jedan od strateških energenata te da Vlada odlukom o sniženju cijene neće naštetiti Ini niti će ugroziti njezino poslovanje. Poručio je tada da je Ina u proteklom razdoblju digla cijenu plina 36 posto te ustvrdio da čak i zemlje koje nemaju svoj plin kao Hrvatska, nego ga uvoze poput Slovenije i Mađarske, plin plaćaju jeftinije nego hrvatski gospodarstvenici.

U Ini su, pak, tvrdili kako na plinu gube, a činjenica je da na domaćem plinu dobro zarađuju, pa su i tvrtkama poput HEP-a i Diokija ukinuli povlaštene cijene tog energenta.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Zag
Zag
08:51 07.09.2011.

36 posto u proteklom razdoblju, tvrdi ministar Popijač, Ina je digla cijenu plina industrijskim potrošačima unatoč krizi i recesiji samo malo - premijerka tvrdi da smo izašli iz krize i recesije,ali,očito,za ovu vladu kriza je,valjda neka prostorija,u koju ,već premama potrebi - uđeš ili izađeš,ako treba par puta na dan

LA
larala
09:43 07.09.2011.

da nam politicari nisu prodali inu do ovog ne bi ni došlo, ina prodaje po 2,13 kn, 1. distributer po 2,59, 2. distributer po 3,10 ....da bi na kraju krajni korisnik platio 5 kn po kubiku....tako ste to napravili nene samo sa cijenom plina vec sa svim u hr., danas, seljak prodaje kg paprike po 90lp, a, potrošac istu placa minimalno 5 kn da bi mogli zaraditi vaši distributeri i podobnici .... i nema potrebe za obmanom naroda kako ste brižni, jer vama je jedino stalo do vas samih i vaših podobnika....narod je bio i ostao negdje u daljini , zadnja rupa na svirali

GO
GOD OVERRODE YOUR MIND
11:28 07.09.2011.

a tko ne ignorira zločinačku vladu? banke,ina,međunarodni sudovi.....svi ! pa nitko s vragom i uz to glupanom, tikve saditi neće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije