Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor

Ina i Prvo plinarsko društvo spašavat će Petrokemiju

Petrokemija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
23.03.2015.
u 09:00

Analitičari: 
Spašavanjem Petrokemije, spašava se 0,9 posto BDP-a

Ina i Prvo plinarsko društvo ipak se uključuju u spašavanje Petrokemije. Kako doznajemo, dogovor države s ta dva ulagača postignut je, a realizacija bi se trebala dogoditi do lipnja. Predstojnik ureda DUUDI-ja Mladen Pejnović, koji obavlja razgovore s potencijalnim ulagačima, ali i sindikatom kutinske kompanije koji su godinama pružali otpor ulagačima, ne želi ništa komentirati, nego tek poručuje “neka se pusti ulagače da se dogovore”. Danas će se u Petrokemiji premijer Zoran Milanović sastati s predstavnicima uprave i Nadzornog odbora te obići pogone kompanije.

Pregled završnog računa

Kako se Ina i PPD nisu uključili u trećem krugu dokapitalizacije Petrokemije, iako se to očekivalo, izgledalo je da je dogovor države s njima propao. No nastavljen je, a dogovoreno je da steknu većinski udjel u Petrokemiji, a ne manje od 50 posto kakva je do sada bila namjera države pri traženju strateškog ulagača u tu kompaniju. Bez obzira na dogovor, ugovor bi se trebao realizirati tek u lipnju, jer Ina i PPD, kaže nam sugovornik, čekaju na pregled završnog računa Petrokemije za prošlu godinu, koji će sigurno iskazati gubitak, prema procjenama oko 400 milijuna kuna, a koje će se pokriti smanjenjem kapitala. Potom slijedi temeljita dubinska analiza. Cijela procedura zato će zahtijevati održavanje najmanje dvije skupštine. Ina i PPD su i najveći vjerovnici Petrokemije s potraživanjima od oko 300 milijuna kuna, pa bi i svoja potraživanja zamijenili s udjelom u Petrokemiji. Spašavanjem Petrokemije, tvrde analitičari, spasilo bi se 0,9 posto BDP-a zemlje. O njezinu opstanku ovisi i opstanak niza tvrtki od HŽ Carga, Luke Šibenik, Plinacra…, ali i budućnost Kutine. Dio radnika već je morao otići iz Petrokemije kroz proces restrukturiranja, a država je lani u drugom krugu dokapitalizacije uložila u Petrokemiju oko 250 milijuna kuna, nakon što to nisu više htjeli učiniti mirovinski fondovi koji su svoj kapital uložili u prvom krugu dokapitalizacije prije dvije godine.

Tvrtka ima perspektivu

Država ne bi dala novac, kaže naš sugovornik, da ne smatra kako je opstanak te kompanije bitan za ekonomiju te da ima perspektive nakon što podmiri obveze i dobije svježi kapital. Ali za takvo što joj treba ulagač koji će dugoročno imati interesa da Petrokemija opstane. A zbog dobave plina čiji je Petrokemija veliki korisnik Ini i PPD-u, kao najvećim dobavljačima plina, to je sigurno u interesu. Nedavno je dodatni udarac Petrokemiji, koja je u velikim dugovima, bilo i aktiviranje jamstva od 12 milijuna kuna odbjeglom poduzetniku Božidaru Gorupu. Da nije nađen ulagač, Petrokemija bi morala u predstečajnu nagodbu ili u stečaj.

>> HPB odblokirala račun Petrokemiji. Gradonačelnik: Kutina već predugo stresno živi

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
11:20 25.03.2015.

nevjerojatno kako se prvi plinari ubacuju u tržište plina, energenata, a evo sad i u proizvodnju umj. gnojiva. pa do prije 3-4 godine bili su običan lokalni komunalac, trgovac plinom. a sad pucaju milijarde. lijepo je to država zamislila, petrokemijuiju sanirati javnim novcem, nakon što su dopustili da sindikati unište firmu, a sad nakon što su mirovinci i država dokapitalizirali tvrtku s preko pola mlrd kuna, e sad je dati, doslovno pokloniti, ovoj grupi. čemu dokapitalizacije? da se upumpa novac u firmu, koja nije imala za papirnate blokove? ako je sanader u buksi na račun ježićeve optužbe i novca kojeg je baš ježić dobio i na sebe potrošio, onda ne vidim to čudo koje može i sadašnju ekipu očuvati od produženog boravka u remetincu! jel vama jasno da se petrokemiju slaže pokloniti plinarima? nek ppd i ina prvo uplate pola mlrd kuna u kešu, pa onda možemo pregovarati o poduzeću. a naravno, radnici u ovoj priči nemaju prava glasa. ionako smo im davali plaće 10 zadnjih godina. nek si pogledaju godišnje bilance. plaću nisu zaradili u petrokemiji, već smo im mi davali za plaću.

PR
propalismoFranjoskroz
10:48 23.03.2015.

još 500 ljudi koji tak i tak ništa ne rade van,ili ako žele da se popune mjesta u transportu,proizvodnji i održavanju gdje kronično fali šljakera.A one sve objekte smještene po gradu raspustiti i uz koju lipu snižen plin i to je to

BL
blackstone
08:48 25.03.2015.

jel mogu kroz takav nacin,dobavljaci recimo konzuma koji ne placa po 3-6 mjeseci postati vlasnici i dionicari konzuma.kako se to nitko nije sjetio. A po kojoj cijeni ppd i ina prodaju plin petrokemiji i ciji plin,s obzirom da hrvatska proizvodii 75% vlastitog plina. Usli wmo u zadnju fazu unistavanja petrokemije od strane kukurikavaca,i sad ide tiho preuzimanje .nije uspio jedan imocanin,ali je sad drugi bio uspijesniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije