Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
restrikcije

Ina će dnevno gubiti 125 tisuća dolara zbog sankcija EU Siriji

'06.04.2010., Miramarska, INA benzinska postaja - Od danas opet je poskupjelo gorivo na INA-inim benzinskim postajama.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
28.09.2011.
u 20:05

Domaća naftna kompanija upravo na plinu i nafti iz Sirije ostvaruje goleme profite.

Ina je zbog odluke Vijeća Europske unije, koje je pooštrilo sankcije prema Siriji, morala smanjiti dnevnu proizvodnju nafte u toj zemlji za 1,5 tisuća barela. Prema Ininim podacima, ukupna je proizvodnja te naftne kompanije u Siriji dnevno iznosila 22 tisuće barela nafte. To znači da Ina sada dnevno proizvodi 20,5 tisuća barela nafte i da dnevno gubi 125 tisuća dolara s obzirom na to da je cijena barela nafte 83,65 dolara.

Mjesečno bi to pak bilo oko 3,7 milijuna dolara. Vijeće EU zabranilo je zbog sukoba u toj zemlji uvoz sirijske nafte u EU, a zabrana se odnosi na kupnju, uvoz i prijevoz nafte i drugih naftnih derivata iz Sirije.

– Ina će i dalje pozorno pratiti razvoj događaja koji se odnose na Siriju o čemu će obavještavati javnost – poručili su iz Ine.

Ina na plinu i nafti iz Sirije ostvaruje goleme profite. Nakon što je u rad puštena plinska stanica Jihar na Hayan bloku, procijenjeno je bilo da će Ina na plinu iz Sirije mjesečno zarađivati 48 milijuna dolara. Prije puštanja u rad te plinske stanice zarada je bila oko 16 milijuna dolara mjesečno. Ina je tek prošlu godinu uspjela završiti s velikom dobiti od oko milijardu kuna, a taj se trend nastavio i u prvom polugodištu ove godine, a ta se zarada najvećim dijelom odnosi na veliku proizvodnju plina u Siriji.

U Siriji pak od ožujka ove godine traju sukobi jer oporba traži demokratizaciju i ukidanje izvanrednog stanja koje je predsjednik Bashar al-Assad uveo prije gotovo 50 godina. Njegove pak snage nastoje ugušiti nemire.

Ključne riječi

Komentara 28

UK
Ugo Kajvez
20:10 28.09.2011.

Zapad prvo razj**** inine poslove u libiji sada u siriji, baš nam taj zapad jako puno pomaže ......

DU
Deleted user
20:23 28.09.2011.

Nije ih zapad zeznuo nego oni sami; em su odvojili crosco od ine, em su platforme zeznuli- Panon su odvukli u UAE i razrezali u komade, Zagreb je u raspadu, Labin je isto zakrpan, i jedva da dobije pokoji posao, a i na onaj koji dobije-kasni, jer stoji u brodogradilištu i čeka remont, dok se abnormalni penali plaćaju svakodnevno. O dragičeviću da ne govorimo...i njegovoj otpremnini od milion eura, plus ugovor o djelu kojim i dalje cima veliku lovu iz ine.. Ova gigantska tvrtka dotakla je dno dna. Sav kvalitetan kadar odavno je otišao iz nje.

AU
Augustiner
20:58 28.09.2011.

ako je gorivo bilo skupo u HR a INA poslovala sa dobitkom..šta će tek sad bit kad posluju sa gubitkom!!!!???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije