Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samozapošljavanje

Imate ideju, ali ne i kapital? Osnujte jednostavni d.o.o. za 10 kn

'24.01.2012., Zagreb - Hotel Westin, konferencija pod nazivom Hrvatski mediji u borbi protiv korupcije. Orsat Miljenic, Tihomir Kralj. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
31.05.2012.
u 22:00

Takvu su priliku mladima i onima koji žele “testirati poduzetnički duh” već ponudili u Njemačkoj, Italiji i drugdje, tvrdi Miljenić

U saborsku će proceduru uskoro prijedlog izmjena Zakona o trgovačkim društvima koji podrazumijeva četiri glavne izmjene: mogućnost osnivanja tzv. jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, uređeniju kaznenu odgovornost za osobe koje vode trgovačka društva, naročito javna, usklađivanje s europskim direktivama te zaštitu kapitala koja podrazumijeva neisplatu dividendi ako ima revalorizacijskih gubitaka. Jednostavna društva s ograničenom odgovornošću osnivala bi se, kako je najavljeno, na pojednostavljen način, pri čemu je potreban unaprijed pripremljen obrazac, registracija se obavlja elektronički, dok sud prijavu rješava u roku od jednog dana. Temeljni kapital za jednostavni d.o.o koji je tek \"uvod u poduzetništvo\" iznosi 10 kuna, ima jednog člana uprave i zakonski je obvezan u rezerve unijeti četvrtinu iznosa godišnje dobiti. S vremenom, kako je najavljeno, rezerve bi mogle dosegnuti 20 tisuća kuna, čime \"jednostavni d.o.o.\" prelazi u uobičajeni.

– Vrlo je stroga razina korištenja tih rezervi, koje se mogu koristiti za pokriće gubitaka za prethodnu godinu, ali i za povećanje kapitala. To je jednostavan ulazak u poduzetništvo, namijenjen sprečavanju sivog i crnog tržišta te legalizaciji poslovanja – poručio je ministar Orsat Miljenić. Kako je naglasio ministar, mogućnost osnivanja takvog društva predlaže se u svjetlu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, takvu su priliku mladima i onima koji žele \"testirati poduzetnički duh\" već ponuđene u Njemačkoj, Italiji i brojnim drugim zemljama.

– Kako bi se izbjeglo da se trgovačka društva osnivaju u drugim državama u kojima postoje niži zahtjevi za uplatu temeljnog kapitala, a da potom djeluju na području Hrvatske, predložili smo ovakvu jednostavniju mogućnost osnivanja društva – objasnio je ministar Miljenić.

Komentara 24

VA
varazdinec23
09:52 01.06.2012.

Ovo je super mogućnost za IT profesionalce, samo treba još uvesti da ne mogu biti tvrtke bez zaposlenih, jer na taj način mogu svoje visoke plaće skresati za davanja državi, tak da si troškove života stave na firmu, a plaću im dalje umanjenu za trošak daje bivši poslodavac!

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
10:03 01.06.2012.

Ma tko vjeruje da u ovom planu neće biti začkoljica i dodataka pisanih sitnim slovima? Osim toga koga briga dok sudstvo ne funkcionira, radio na ugovor ili preko jednostavnog d.o.o. -a dok nisi siguran da možeš naplatiti rad ništa odd toga. Također čim se tvrtka malo digne (80 000 kn dobiti, 1/4 - 20 000kn) odmah se prebacuje u uobičajenu aktegoriju i država ti sijeda na vrat sa svim nametima i teretima.

DR
drug
08:02 01.06.2012.

Čitav sistem je podredjen biračkom tijelu , penzionerima i državnoj administraciji i zato industrijska proizvodnja pada i pada i pada i polako se gasi..... Ovo je samo mrtvo slovo na papiru nažalost naših mladih koji dolaze i trebaju zagristi život i okusiti ga....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije