Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seminar

Imaju li hrvatske tvrtke šanse na indijskom tržištu?

india
arhiva VL
09.03.2010.
u 16:09

lani je zabilježen rast hrvatskog izvoza u Indiju sa 10 milijuna američkih dolara u 2008. na 32,4 milijuna dolara, dok je indijski izvoz u Hrvatsku bio nešto manji nego prethodne godine te je iznosio 124,55 milijuna dolara.

Gospodarski odnosi Hrvatske i Indije dobri su i imaju potencijala za daljnji razvoj. Kako ga iskoristiti i unaprijediti, bila je glavna tema jučerašnjega gospodarskog skupa u organizaciji veleposlanstva Republike Indije u RH i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Prema riječima Miroslava Karamarkovića, voditelja Odjela za prekomorske zemlje u Sektoru za međunarodne odnose HGK, lani je zabilježen rast hrvatskog izvoza u Indiju sa 10 milijuna američkih dolara u 2008. na 32,4 milijuna dolara, dok je indijski izvoz u Hrvatsku bio nešto manji nego prethodne godine te je iznosio 124,55 milijuna dolara te se i dalje bilježi deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s Indijom. Hrvatska je lani u Indiju najviše izvozila električne motore i generatore, turbomotore, plinske turbine, ploče i panele s električnim prekidačima, strojeve za plastiku, antibiotike... dok se iz Indije u Hrvatsku najviše uvozila kava i prerađevine od kave, obuća, posteljina, stolnjaci, lijekovi...

Veleposlanik Republike Indije u RH Pradeep Singh naglasio je da su Indija i Hrvatska prijateljske zemlje čija gospodarska suradnja ima dobrih mogućnosti za unapređivanje. Potencijala za povećanje i uspostavu trgovinske suradnje ima u industriji proizvodnje kože i tekstila, farmaceutici, prehrambenoj industriji, graditeljstvu, industriji elektroopreme, uređaja za prijenos energije, željeznici, brodogradnji, naftnoj industriji, telekomunikacijama, turizmu, znanosti i tehnologiji te informatičkoj tehnologiji. Singh je naveo sektor usluga, osobito turizam, informatičku tehnologiju, poljoprivredu i prehrambenu industriju, proizvodnju za autoindustriju, infrastrukturu te farmaceutiku kao područja za međusobne investicije dviju zemalja.

- Indija se nalazi među prvih 15 zemalja u svijetu čiji BDP ima stalni rast od 2002. godine, a koji je 2008. dosegnuo 1068 milijardi dolara. Rast BDP-a te je godine iznosio 8,7 posto i drugi je najviši iza kineskog rasta - kazao je Singh.

U strukturi BDP-a najviše sudjeluju sektor usluga, industrija te poljoprivreda te se očekuje se da će Indija i u duljem razdoblju, do 2050. godine, zadržati visoke stope rasta, između pet i šest posto godišnje. Povoljna demografska struktura s pretežito mladom te školovanom populacijom također je značajna ekonomska prednost te države. Od 2002. godine znatno je povećana i vanjskotrgovinska suradnju sa svijetom, izvoz je povećan sa 53 milijarde dolara na 185 milijardi dolara u 2009. Rastao je i uvoz koji je u 2002. iznosio 62 milijarde dolara, a lani 304 milijarde. U posljednje su tri godine znatno povećane i investicije u Indiju te je u 2008/2009. uloženo 27,3 milijarde dolara, a godinu ranije 24,5 milijardi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije