Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čudan tajming

I prije skupštine novi članovi NO Ine sastali se s Mađarima

Sinisa Petrovic
Dalibor Urukalović/Pixsell
Autori: Marko Biočina, Iva Puljić-Šego
07.12.2012.
u 18:00

Zahtjevi: 
Hrvati će inzistirati na modernizaciji rafinerija, poštovanju partnerstva...

Iako će Skupština Ine tek za 12 dana formalno potvrditi novi hrvatski sastav u Nadzornom odboru te naftne kompanije, Siniša Petrović, Željko Perić i Mladen Proštenik već su se sastali s ključnim ljudima MOL-a. Sastanak je, kako doznaje Večernji list, održan prekjučer u Zagrebu sa šefom NO-a MOL-a Gyorgyjem Mosonyjem, šefom Ine Zoltanom Aldottom i glavnim izvršnim direktorom MOL-a Josefom Molnarom. Na sastanku, prema našim informacijama, nije bio nitko od hrvatskih članova uprave Ine.

Nejasno je može li se taj sastanak tumačiti kao početak pregovora o promjenama upravljačke strukture u Ini jer MOL, iako ima tek koji posto dionica više od Vlade, ima znatno veća upravljačka prava. Naime, moguće je da će hrvatski članovi NO-a inzistirati isključivo na klasičnim poslovima Nadzornog odbora, dok će pitanje razrješenja odnosa s Mađarima prepustiti ključnim dioničarima - predstavnicima države i Mola. Oni su ti koji trebaju raspravljati o dioničarskom ugovoru.

Bilo kako bilo, bilo bi logično pričekati pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u tom korupcijskom predmetu. Ako se pak sastanak u Zagrebu može smatrati početkom pregovora Vlade i MOL-a, teško da će se uskoro postići neki konkretan rezultat. Pregovarati bi se, prije svega, trebalo o načinu upravljanja Inom, odnosno obvezama iz međudioničarskih ugovora koji nisu ispunjeni.

Prije svega riječ je o obvezama modernizacije Ininih rafinerija, što je bila obveza navedena još u ugovoru iz 2003. godine. Osim toga, Hrvatska će vlada navodno inzistirati na tome da se poštuje institut strateškog partnerstva, odnosno da se Ina i MOL zajedno šire na regionalnim tržištima te da Ina samostalno donosi odluke o ulaganju u istraživanje i razvoj. I ako bude postignut dogovor po tim pitanjima, neizvjesno je hoće li Vlada moći pred javnošću opravdati bilo kakav dogovor s MOL-om, dok je šef te kompanije Zsolt Hernadi nedostupan domaćem pravosuđu.

>>Mađarska vlada rasprodaje udjele u tvrtkama, pa i 21,2 posto MOL-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije