Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjena PDV-a

I u Hrvatskoj konačno 'tax-free' gorivo za jahte

'14.08.2011., Zadar - Guzva u Zadraskoj luci. Mnostvo turista sa jahtama, malim i velikim brodicama u jutarnjim satima toce gorivo u obliznjj Ininoj crpki te nastaje guzva. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL
'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
10.03.2013.
u 18:20

Bili smo jedina zemlja na Mediteranu s porezom na gorivo za plovila. Zbog toga smo gubili stotine milijuna kuna godišnje

Izmjene Zakona o PDV-u donijele su dobru vijest za nautičare, jer se Hrvatska konačno pridružila zemljama s takozvanim “tax-free” gorivom za jahte. Od 1. srpnja 2013. godine sva će plovila koja plove na otvorenom moru biti oslobođena PDV-a.

– To je odlična vijest za nautiku – prva je reakcija iz državne kompanije ACI.

Novi prihod za državu

Gubili smo stotine milijuna kuna prihoda jer smo bili jedina zemlja na Mediteranu koja je naplaćivala PDV na gorivo, često su upozoravali stručnjaci koje je resorni ministar Slavko Linić očito poslušao. Druga je to fiskalna mjera za stimuliranje razvoja nautike.

Naime, nedavno je donesena odluka da se o plovilima na koje nije plaćen PDV, ako prijeđu na hrvatsku zastavu, stopa PDV-a spusti na pet posto. Zainteresiranih je tisuće, a država bi mogla utržiti više od milijardu kuna.

>> Nautičari po danu troše 7 do 8 eura manje nego prije pet godina

Ključne riječi

Komentara 6

MI
mirko11
11:30 12.03.2013.

dragi veseli gost..... slažem se da nema PDV-a ali ima trošarina i drugih nameta koji idu direktno državi a ako zaradi INA zaradit će i država kroz svoj udio

LA
lacković
19:29 12.03.2013.

baš mi je drago ovo pročitati, veselim se što ću od svoje plaće od 3000 kn voće, povrće, struju i grijanje plaćati 25 posto skuplje, al ću zato lakše tankati svoju 12-metarsku jahtu.

DA
danijeluskoci
09:06 11.03.2013.

uzmi sirotinji a daj bogatom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije